Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Η Τζοκόντα ήταν άνδρας;


Ιταλοί ερευνητές βεβαίωναν χτες ότι το μοντέλο του Λεονάρντο ντα Βίντσι για τη Τζοκόντα ήταν ένας νέος άνδρας.Έδωσαν μάλιστα και την ταυτότητά του. Πρόκειται για βοηθό του ζωγράφου, ονόματι Salai. Ο Gian Giacomo Caprotti, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, μπήκε στην υπηρεσία του σε ηλικία 16 ετών. Σύμφωνα μάλιστα με τον Silvano Vincenti, τον πρόεδρο της Εθνικής επιτροπής για την αξιολόγηση των ιστορικών κειμηλίων της Ιταλίας, οι δύο άνδρες διατηρούσαν μια "ασαφή"σχέση.

 Ο Μ.Vincenti aνέφερε ομοιότητες ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του προσώπου του Αγ. Ιωάννη του Βαπτιστή και του Αγγέλου με τη μύτη και το στόμα της Μona Lisa.Υποστήριξε μάλιστα  ότι ο ζωγράφος άφησε κάποιες στοιχεία σχετικά με την ταυτότητα του μοντέλου του, ζωγραφίζοντας μέσα στα μάτια της Τζοκόντα  ένα μικρό L για το Leonardo και ένα  S για το  Salai.

Το Λούβρο αντέδρασε υπενθυμίζοντας ότι "ο πίνακας υποβλήθηκε σε αναλύσεις εργαστηρίου το 2004 και το 2009. Οι εξετάσεις αυτές δεν αποκάλυψαν καμιά εγγραφή ( γράμμα ή αριθμός)".



Πηγή : Libération

2 σχόλια :

  1. Το μυστήριο της Μόνα Λίζα δεν τελειώνει ποτέ.
    Ο Λεονάρντο "παίζει" μαζί μας. :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι πετυχαίνει πάντα να τραβά τα φώτα επάνω του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή