Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ένας υπολογιστής για τους ανορθόγραφους

Με αφορμή τα πολλά ορθογραφικά λάθη ενός φοιτητή  και για την υποστήριξη των  μαθημάτων του, το IUT(= κάτι αντίστοιχο με το ΤΕΙ)  του de Nancy-Brabois (Γαλλία)αποφάσισε να εξασφαλίσει δωρεάν στους φοιτητές του ένα υπολογιστή που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Woonoz σε συνεργασία με καθηγητές-ερευνητές του Πανεπιστημίου της  Lyon I.

H ιδέα: ένα τεστ σε 140 ορθογραφικές και γραμματικές δυσκολίες της γαλλικής γλώσσας προσπαθεί να διαγνώσει τα κενά του κάθε χρήστη και στη συνέχεια του προτείνει  ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης σύμφωνα με τις ανάγκες του. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί  ο χρήστης να το ακολουθήσει ελεύθερα, οποτεδήποτε το θελήσει.

Η απήχηση του " Projet Voltaire"  ήταν αναπάντεχη.

Διασκεδαστικό, όπως είναι, ταιριάζει θαυμάσια σε μια γενιά "που έχει μικρή σχέση με το χαρτί" αναγνωρίζει η Hélène Franoux, καθηγήτρια της επικοινωνίας. Οι χρήστες του συγκεκριμένου προγράμματος "είναι πιο προσεκτικοί και  όταν πρέπει να ξαναδιαβάσουν κάτι που έγραψαν, γνωρίζουν πού είναι οι παγίδες. Ακόμα και αν αυτό δεν λύνει, βέβαια, όλα τα προβλήματα῾."

Για να προβάλουν την επιτυχία του όλου εγχειρήματος στους άλλους φοιτητές του ΙUT, 20 φοιτητές υποβλήθηκαν στη δοκιμασία της ορθογραφίας σ'ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα του Éric Marchal « Influenza ». Ο ίδιος μάλιστα ο συγγραφέας, που είναι και πτυχιούχος του Παν/μίου του Nancy στην ανοσιολογία, θα απονείμει στους τρεις πρώτους, το βραβείο τους.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου