Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Νομικά θέματα σε ακκαδική σφηνοειδή γραφή (Χαζόρ, Ισραήλ)


Ποινική δικονομία από την εποχή του Χαμουραμπί

Ισραηλινοί αρχαιολόγοι για πρώτη φορά ανακάλυψαν  τμήματα ενός εγράφου που περιέχει ένα είδος ποινικού κώδικα ο οποίος παραλληλίζεται με τον αρχαίο κώδικα του Χαμουραμπί, ανακοίνωσε το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Το απόσπασμα, που ανάγεται στον 18ο με 17ο αιώνα προ Χριστού, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο Χαζόρ, στο βόρειο άκρο της χώρας του Ισραήλ  αναφέρει το πανεπιστήμιο.
Τα αποσπάσματα γραμμένα στην ακκαδική σφηνοειδή γραφή, πιθανότατα αναφέρονται σε νομικά θέματα για τραυματισμό προσώπων που έχουν σχέση σκλάβου- κυρίου, όπως προκύπτει από τις λέξεις που έχουν αποκωδικοποιηθεί  μέχρι στιγμής και είναι
"αφέντης", "δούλος" καθώς και άλλη μια που αναφέρεται σε μέρη του σώματος και πιθανότα σημαίνει "δόντι".
Σύμφωνα με τον καθηγητή Ουέιν Χόροβιτς, του Εβραϊκού Πανεπσιτημίου, που ετοιμάζει τον κώδικα προς δημοσίευση ο τύπος του κειμένου είναι παρόμοιος  με αυτόν του Κώδικα Χαμουραμπί, των αρχαίων νόμων που εφάρμοζε ο βασιλιάς της Βαβυλωνίας κατά τον 18 αιώνα π.Χ, αποσπάσματα του οποίου ανακαλύφθηκαν πριν από 100 χρόνια στην περιοχή που τώρα βρίσκεται το Ιράν. "Σε αυτό το στάδιο, είναι δύσκολο να διευκρινιστεί κατά πόσο αυτό το εύρημα έχει γραφεί στο Χαζόρ, όπου βρισκόταν σχολή γραφέων ή ήλθε από κάπου αλλού", πρόσθεσε ο καθηγητής Χόροβιτς.
Τα δύο αυτά ευρήματα το 18ου και του 19ου π.Χ αιώνα από τις ανασκαφές του Χαζόρ συμπληρώνουν τη μεγαλύτερη συλλογή εγγράφων με σφηνοειδή γραφή που έχουν εντοπιστεί στο Ισράηλ.
Πηγή : ellispoint

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου