Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Σαν σήμερα

21 Ιουλίου 1830: Η Εθνική γιορτή των Βέλγων.
 Στις 4 Οκτωβρίου 1830, το Βέλγιο ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος. 
Ο Louis-Philippe o 1ος, που εκλέγεται βασιλιάς, αρνείται να δεχτεί το αξίωμα για να μην προκαλέσει διπλωματικό επεισόδιο με τους Άγγλους. 
Ο θρόνος προτείνεται στον Léopold de Saxe-Cobourg-Gotha, που όλοι σέβονταν για το ένδοξο παρελθόν στο πεδίο της μάχης  εναντίον του Ναπολέοντα Βοναπάρτη.
Στις 26 Ιουνίου ανακηρύσσεται πρώτος βασιλιάς των Βέλγων με το όνομα Léopold  ο 1ος. Η ημέρα της στέψης του, 21 Ιουλίου 1831, ορίστηκε ως ημέρα της Εθνικής γιορτής των Βέλγων.
 

21 Ιουλίου 1906:Alfred Dreyfous
 O Alfred Dreyfous επαναεντάσσεται  στο στρατό και λίγο αργότερα του απονέμεται το παράσημα της Λεγεώνας της τιμής
O Dreyfous, εβραϊκής καταγωγής, κατηγορήθηκε ότι πουλούσε στρατιωτικά μυστικά. Συνελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 1894 και πέρασε από δίκη στην οποία όμως δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες. Ο κατηγορούμενος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες αλλά το δικαστήριο τον κατεδίκασε σε ισόβια κάθειρξη και εξορία. Νεότερα στοιχεία απέδειξαν ότι ένοχος ήταν ο ταγματάρχης Εστερχάζι.  
Η υπόθεση είχε βαθιές πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες για τη γαλλική κοινωνία. Στις 13 Ιανουαρίου 1898 ο Emile Zola έστειλε στην εφημερίδα" Αurore" ανοιχτή επιστολή, στην οποία κατηγορούσε το στρατό για μεθοδευμένες ενέργειες. Μετά από πολλές αντιδράσεις ( πχ. Anatole France) καθώς και την αποκάλυψη της πλεκτάνης που είχε στηθεί σε βάρος  του  Dreyfous, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε χάρη. Ο Dreyfous όμως διεκδίκησε το δικαίωμα  να αποδείξει την αθωότητά του. Το 1906 το Εφετείο τον απάλλαξε από όλες τις κατηγορίες.

21 Ιουλίου 1925: Η Πολιτεία του Tenessee και η θεωρία του Δαρβίνου
Ένας καθηγητής του Dayton καταδικάζεται γιατί παραβίασε τον νόμο της πολιτείας του Tennesse. Δίδασκε τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου που είχε απαγορευθεί γιατί δεν ήταν σύμφωνη με τη Βίβλο.



21 Ιουλίου 1969: Η κατάκτηση της Σελήνης
Ο αμερικανός αστροναύτης Neil Amstrong ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε  το πόδι του στη Σελήνη. Ο σύντροφός του,  Buzz Adrin, τον ακολούθησε λίγο αργότερα.





Πηγή: Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου