Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

"Aπό το Βυζάντιο στην Ιστα(ν)μπούλ"

Η έκθεση "Από το Βυζάντιο στην Ιστα(ν)μπούλ" παρουσιάζεται στις Galeries nationales του Grand Palais στο Παρίσι. Στο βίντεο, συνέντευξη με τον Edhem Eldem, καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ( Κωνσταντινούπολη).




Ο Edhem Eldem απαντά στην ερώτηση αν η έκθεση μπορεί να βρει κοινό στην Τουρκία.

  • Πιστεύει ότι η έκθεση θα ήταν πολύ χρήσιμη στην Τουρκία γιατί προβάλλεται κυρίως η συνέχεια  από την Κωνσταντινούπολη στην Ιστα(ν)μπούλ. Οι φοιτητές του αγνοούν ή δεν ενδιαφέρονται για την περίοδο πριν από τους Οθωμανούς. Στους Τούρκους μαθητές λυκείου δεν υπογραμμίζεται αυτή η συνέχεια. Το Βυζάντιο παρουσιάζεται ως εχθρός. Οι Τούρκοι δεν διεκδικούν το παρελθόν της πόλης τους. Γι' αυτούς η πόλη αρχίζει με την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την επισκεψιμότητα των δύο μουσείων που βρίσκονται σχεδόν δίπλα δίπλα, του Τοπ Καπί και του Αρχαιολογικού Μουσείου.Το Τοπ Καπί είναι το μουσείο που επισκέπτονται περισσότερο οι Τούρκοι. Αντίθετα επισκέπτονται ελάχιστα το Αρχαιολογικό, στο οποίο βρίσκονται κυρίως βυζαντινά εκθέματα, τα οποία θεωρούν ότι δεν ανήκουν στο παρελθόν τους. Προσπαθεί λοιπόν να ενθαρρύνει τους διοργανωτές της έκθεσης να την μεταφέρουν στην Τουρκία. Πιστεύει ότι έτσι θα σπάσει την αδιαφορία των Τούρκων για το παρελθόν της πόλης τους.

Ας δούμε ακόμα μερικά πλάνα από την έκθεση στο βίντεο με τη συνέντευξη που έδωσε η υπεύθυνη της έκθεσης , Νaran Olcer, διευθύντρια του μουσείου Sakip Sabanci (Κωνσταντινούπολη)


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου