Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Οι ροζέτες της Νotre - Dame de Paris




Η Νοtre - Dame de Paris  είναι ο καθεδρικός ναός της γαλλικής πρωτεύουσας. Ἀρχισε να κτίζεται το 12ο αι. και αποπερατώθηκε γύρω στα μέσα του 13ου αιώνα. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά αρχιτεκτονικά μνημεία του γοτθικού ρυθμού.








H ροζέτα της  νότιας πλευράς
Διαθέτει τρεις μεγάλες ροζέτες που κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα. Οι δύο πιο μεγάλες έχουν διάμετρο 13 μέτρα. Για να τις δει ολοκληρωμένες ο βασιλιάς Saint Louis καθυστέρησε λίγους μήνες την αναχώρησή του για τη δεύτερη σταυροφορία.

Οι ροζέτες αυτές αναπαριστούν τα λουλούδια του Παραδείσου , που παρομοιάζεται με πολύχρωμα ρόδα από γυαλί. Η χρήση των χρωματιστών ροδοπετάλων δεν είναι μόνο θέμα αισθητικό αλλά έχει και πνευματικό συμβολισμό:κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός αλλά τα παιδιά του Θεού είναι ακόμα πιο ωραία όταν βρίσκονται όλα μαζί.





Στο παζλ η ροζέτα που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Notre - Dame.
Click to Mix and Solve

Μεταξύ των άλλων στον ιστότοπο της Notre - Dame έχετε τη δυνατότητα να περιηγηθείτε στα διάφορα μερη του ναού αλλά  και "να παίξετε" με τη "διαδραστική" κάτοψη της.

2 σχόλια :

  1. Βάσω, πανέμορφο το παζλ της ροζέτας!
    Βλέπω δύο εικόνες: Την εκκλησία (η οποία βγαίνει λιγάκι έξω από το πλαίσιο) και τη ροζέτα της νότιας πλευράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εγώ, Σταματία, βλέπω μόνο τη ροζέτα της νότιας πλευράς. Στη θέση της εικόνας με τη δυτική πλευρά της Notre-Dame υπάρχει ένα άσπρο μικρό τετράγωνο. Είναι το πρόβλημα που σου έλεγα...
    Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες εικόνες που έχω ανεβάσει στο blog. Πριν από καιρό τις έβλεπα, τώρα όχι. Για να μη σου πω ότι και την φωτογραφία του Πόρτο Μπούφαλου που έχω στο προφίλ μου δεν την βλέπω.
    Γέρασε ο κακομοίρης! Καιρός να κάτσει στη γωνίτσα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή