Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

O θρόνος σε όλο του το μεγαλείο

Από την 1η Μάρτη και μέχρι 19 Ιουνίου 2011, πραγματοποιείται στις Βερσαλλίες έκθεση με τίτλο  "Trônes en majesté". Σύμφωνα με τον επικεφαλής του παλατιού των Βερσαλλιών (2ο βίντεο), στόχος της είναι να αντιληφθεί το ευρύ κοινό πώς σ'όλους τους πολιτισμούς η αρχή ( autorité)* αναπαριστάνεται ένθρονη ενώ η εξουσία (=pouvoir)**  σε όρθια και θριαμβευτική στάση.

Οι θρόνοι τόσο της ευρωπαϊκής όσο και αφρικανικής, ασιατικής και προκολομβιανής μοναρχίας αποτελούν απόδειξη ότι όλοι οι πολιτισμοί χρησιμοποίησαν το συμβολισμό της ένθρονης αρχής.

Στην τελευταία αίθουσα εκτίθεται ο θρόνος της δημοκρατίας (της γαλλικής République). Mπορεί να φαίνεται παράδοξο, όπως επισημαίνει ο Jean-Jacques Aillagon, αλλά και η δημοκρατία χρησιμοποιεί τον ίδιο συμβολισμό με τη μοναρχία, δηλαδή ουσιαστικά ένα σύμβολο που είναι τόσο παλιό όσο και η ανθρωπότητα. Στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου ( Εθνική γιορτή των Γάλλων) ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είναι και αρχηγός του στρατού, αφού επιθεωρήσει τα τμήματα που παίρνουν μέρος στην παρέλαση, κάθεται σ'ένα κάθισμα που, κατά κάποιο τρόπο, γίνεται ο θρόνος της "République". Η επιλογή να συμπεριληφθεί το κάθισμα αυτό στην έκθεση ως το τελευταίο έκθεμα, είναι για να υποδηλωθεί ότι υπάρχει μια πραγματική και αιώνια σταθερά, αυτή της αναπαράστασης της ένθρονης αρχής ανεξάρτητα από το είδος του καθεστώτος.
* "autorité" προϋποθέτει την αναγνώριση και τον σεβασμό
* η "pouvoir" υποδηλώνει τη δύναμη επιβολής

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου