Σάββατο 18 Ιουνίου 2011

Yποψηφιότητες για τον κατάλογο των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO




La Cité radieuse (Mασσαλία, Γαλλία), ένα από τα έργα του Le Corbusier
L
Τριάντα επτά νέοι τόποι ή "πολιτιστικά αγαθά" θέτουν υποψηφιότητα για να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των  μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν φέτος για πρώτη φορά είναι το Κογκό, τα ΗΑΕ, η Τζαμάικα, η Μικρονησία και άλλες. Η Γαλλία με άλλες πέντε χώρες ( Ελβετία, Αργεντινή, Γερμανία, Βέλγιο και Ιαπωνία) παρουσίασε το έργο του Le Corbusier με 19 έργα που συμβολίζουν την αστική ανανέωση από το γαλλο-ελβετό αρχιτέκτονα (1887-1965).

Το Βιετνάμ προτείνει την ακρόπολη της δυναστείας Ηô (13ος αι.) και η Κολομβία το "πολιτιστικό τοπίο του καφέ", η Κένυα το "Δίκτυο λιμνών στη κοιλάδα του Grand Rift" και το Μπαχρέιν τις δραστηριότητες του γύρω από τα μαργαριτάρια.

 
Μachu Pichu
Ο χαρακτηρισμός ενός τόπου ως μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO διευκολύνει την αποδέσμευση πόρων για τη συντήρησή του και συμβάλλει στην αύξηση της τουριστικής κίνησης. Ὀταν όμως τα κράτη δεν ακολουθούν τις συστάσεις της επιτροπής της UNESCO, ο χαρακτηρισμός μπορεί να αφαιρεθεί.


Πηγή:Radio-Canada.ca

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου