Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Ανακαλύφτηκε πίνακας του Fragonard

Η συντηρήτρια Claudine Pasticos και   ο πίνακας .  

Στη διάρκεια συντήρησης στον πύργο του Ηautfort (Dordogne, Γαλλία) ανακαλύφτηκε πίνακας  με ένα νεαρό βοσκό να τρέχει πίσω από το κοπάδι του. Η συντηρήτρια του πίνακα δηλώνει  ότι "πρόκειται οπωσδήποτε για ένα Fragonard". Σημαντική ένδειξη το γράμμα " F"  που κρύβεται κάτω από τη ζωγραφική. "Είναι ένα "F"  δύο εκατοστών, του 18ου αι." σημειώνει η Claudine Pasticos που μιλά για "υπογραφή-φάντασμα", δηλ. υπογραφή που κάποια στιγμή σβήστηκε και ξαναεμφανίστηκε κατά τη συντήρηση.

Château Hautfort
Αν πρόκειται πραγματικά για Fragonard η αξία του  πίνακα εκτιμάται στα 2.000.000 ευρώ. Το ποσό είναι αστρονομικό, αν σκεφτεί κανείς ότι τον 20ο αιώνα πουλήθηκε σε εξευτελιστική τιμή. Την εποχή εκείνη ο πίνακας ανήκε σ'ένα φιλότεχνο, τον François-Hippolyte Walferdin, με μεγάλη συλλογή έργων του Fragonard. Το 1880, όταν η συλλογή πουλήθηκε,  ο νεαρός βοσκός κατοχυρώθηκε στα 1.300 φράγκα. Το έργο απόκτησε ο David David-Weill , ένας από τους μεγαλύτερους συλλέκτες του 20ου αι. Η βαρώνη Bastard που κληρονόμησε τη συλλογή δώρισε τον πίνακα στο Ίδρυμα του πύργου του Ηautfort.

Πηγή : Le Figaro

 Η αναγνώστρια, c. 1776,Νational Gallery of Art, Washingon, D. C.
* O Jean-Honoré Fragonard (1732 - 1806) ήταν γάλλος ζωγράφος της εποχής του ροκοκό. Το πιο γνωστό έργο του στην Ελλάδα είναι η αναγνώστρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου