Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

O Nαπολέων έμαθε τη γλώσσα των εχθρών του στην Αγία Ελένη


O Nαπολέων έμαθε αγγλικά στο νησί της Αγίας Ελένης όπου εξορίστηκε από τους Βρετανούς τον Οκτώβριο του 1815 μετά την ήττα του στο Βατερλώ. Αυτό αποκαλύπτουν οι σπάνιες αυτοβιογραφικές του μαρτυρίες που θα πωληθούν αύριο στο Fontainebleau, κοντά στο Παρίσι.

Εmmanuel de Las Cases
O Εmmanuel de Las Cases, που ο Ναπολέων έχρισε  κόμη της αυτοκρατορίας το 1810,  συνόδεψε τον αυτοκράτορα στην Αγία Ελένη και υπήρξε  άτυπα  γραμματέας του. Στο βιβλίο του  "Mémorial de Sainte-Hélène" που εξέδωσε το 1823 και με το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση του ναπολεόντειου μύθου ἐγραφε: " ( Ο Ναπολέων ) θεωρούσε ντροπή του που δεν ήξερε να διαβάσει αγγλικά".

Το Γενάρη του 1816 ο αυτοκράτορας κάνει το πρώτο μάθημα αγγλικών και στη συνέχεια ασκείται στη μετάφραση  "με τη βοήθεια ενός μικρού πίνακα που του έκανα για τα βοηθητικά ρήματα και τα άρθρα".  Το Φεβρουάριο 1816 ο Las Cases σημειώνει την "πολύ μεγάλη πρόοδο"του Ναπολέοντα.  "Ξαφνιάστηκε και ο ίδιος και χάρηκε σαν μικρό παιδί".

Ο Ναπολέων πέθανε στις 5 Μαΐου 1821 στην Αγία Ελένη. Ο κυβερνήτης του νησιού Judson Lowe, που δεν δίσταζε να τον προσβάλει σε κάθε ευκαιρία, τον αποχαιρέτησε μ'αυτά τα λόγια :"Ήταν ο πιο μεγάλος εχθρός  της Αγγλίας  αλλά και δικός μου. Του τα συγχωρώ όμως όλα".

Πηγή:Le point

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου