Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Eίναι ικανοποιημένοι οι νέοι από την επιβολή εξουσίας στην οικογένεια και το σχολείο;

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 659 γονέων και 319 νέων ηλικίας από 15 έως 24 χρονών , 79% των νέων είναι θετικοί στην επιβολή εξουσίας, ενώ μόνο 66% των γονέων έδωσαν την ίδια απάντηση. Περισσότεροι από 6 στους 10 νέους θεωρούν  ότι τόσο η οικογένεια όσο και το σχολείο δεν επιβάλλονται αρκετά. (1)


Η έννοια της επιβολής εξουσίας συνδέεται στενά με την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια. "Η απουσία εξουσίας είναι μια πολύ αγχογενής κατάσταση", σημειώνει η ψυχαναλύτρια Etty Buzyn. "Οι γονείς έρχονται, όλο και πιο νωρίς, για να με συμβουλευτούν  για παιδιά ηλικίας 3 ή 4 χρονών που υποστηρίζουν " εγώ είμαι αυτός που αποφασίζει".... Σήμερα έχουμε βάλει τα παιδιά πάνω σ'ένα βάθρο. Οι γονείς, που στην πλειοψηφία τους  ανήκουν στη γενιά του Μάη του '68, επιτρέπουν πολύ περισσότερο. Πριν επέβαλαν, τώρα προτείνουν".

Όταν όμως πρόκειται να μιλήσουν για τη δική τους περίπτωση, 86% των γονιών αλλά και των παιδιών εκτιμούν ότι η εξουσία που υπάρχει στην οικογένειά τους είναι σε σωστή  δόση.Το πρόβλημα αφορά τους άλλους, το γονιό της διπλανής πόρτας ή τον εκπαιδευτικό.

Αλλά και οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. 65% των νέων και 66% των γονιών θεωρούν ότι οι καθηγητές δυσκολεύονται να επιβληθούν στους μαθητές τους. Η κατάσταση επιδεινώνεται  από το γεγονός ότι 65% των γονιών δεν αναγνωρίζουν ούτε υπερασπίζονται αυτή την εξουσία. (..)

Για να εξηγήσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με την άσκηση εξουσίας, γονείς και παιδιά αναφέρουν ως πρώτη αιτία τη διάσπαση του οικογενειακού κυττάρου ( διαζύγιο, μονογονεϊκές οικογένειες...). Το ένα τρίτο των εφήβων εκτιμούν επίσης ότι οι γονείς τους δεν ξέρουν απλώς " να λένε όχι".

(1)Συνέδριο σχετικό με την άσκηση της εξουσίας στην οικογένεια και το σχολείο διεξάγεται αυτές τις μέρες (4,5 και 6 Ιουνίου) στο Montpellier.

Πηγή:  Le monde

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου