Δεν μπορείς να επιλέξεις το πώς θα πεθάνεις ή το πότε. Μπορείς μόνο να αποφασίσεις το πώς θα ζήσεις. Τώρα. (Joan Baez από το "Ξημέρωμα")
Σάββατο 27 Μαρτίου 2010
Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010
Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010
Eυχές στους μαθητές του Γυμνασίου Αγαθονησίου
Συγκινημένοι από την ανταπόκριση των μαθητών του Γυμνασίου Αγαθονησίου ( βλ. σχετική αλληλογραφία στο
http://amfiaraos59.blogspot.com/ ) οι μαθητές του τμήματος Β3 του Πειραματικού Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων έστειλαν στους συμμαθητές τους τούτη την ευχετήρια ηλεκτρονική κάρτα καθώς επίσης και τη φωτογραφία του σχολείου τους και των ιδίων.
Ετικέτες
Νεοελληνική Γλώσσα Β'Γυμνασίου
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ. ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤ... by on Scribd
Ετικέτες
Ιστορία Α' Γυμνασίου
Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010
Τρίτη 23 Μαρτίου 2010
Φίλιππος Β' . Σταυρόλεξο
Φίλιππος Β΄ο Μακεδών . Σταυ... by on Scribd
Οι τρεις Αθηναίοι ρήτορες των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στο σταυρόλεξο συζητούν για τις πολιτικές επιλογές του Φιλίππου. Αφού λάβετε υπόψη σας τα ιστορικά δεδομένα, γράψτε ένα σύντομο διάλογο ανάμεσα στους τρεις άνδρες. Τι θα λέγανε;
Ετικέτες
Ιστορία Α' Γυμνασίου
Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010
Κυριακή 21 Μαρτίου 2010
Edouard Manet και Claude Monet
Charles Aznavour, La bohème
Je vous parle d'un temps
Que les moins de vingt ans ne peuvent pas connaître
Montmartre en ce temps-là accrochait ses lilas
Jusque sous nos fenêtres et si l'humble garni
Qui nous servait de nid ne payait pas de mine
C'est là qu'on s'est connu
Moi qui criait famine et toi qui posais nue
La bohème, la bohème. Ç a voulait dire on est heureux
La bohème, la bohème. Nous ne mangions qu'un jour sur deux
Dans les cafes voisins
Nous étions quelques-uns
Qui attendions la gloire et bien que misereux
Avec le ventre creux
Nous ne cessions d'y croire et quand quelque bistro
Contre un bon repas chaud
Nous prenait une toile, nous recitions des vers
Groupes autour du poêle en oubliant l'hiver
La bohème, la bohème. Ç a voulait dire tu es jolie
La bohème, la bohème et nous avions tous du genie
Souvent il m'arrivait
Devant mon chevalet
De passer des nuits blanches
Retouchant le dessin
De la ligne d'un sein
Du galbe d'une hanche et ce n'est qu'au matin
Qu'on s'asseyait enfin
Devant un cafe-crème
Epuises mais ravis
Fallait-il que l'on s'aime et qu'on aime la vie
La bohème, la bohème. Ç a voulait dire on a vingt ans
La bohème, la bohème et nous vivions de l'air du temps
Quand au hasard des jours
Je m'en vais faire un tour
À mon ancienne adresse
Je ne reconnais plus
Ni les murs, ni les rues
Qui ont vu ma jeunesse
En haut d'un escalier
Je cherche l'atelier
Dont plus rien ne subsiste
Dans son nouveau decor
Montmartre semble triste et les lilas sont morts
La bohème, la bohème. On etait jeunes, on était fous
La bohème, la bohème. Ç a ne veut plus rien dire du tout
Ετικέτες
Τέχνη
'Eρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου για τη χρήση της Wikipedia από τους φοιτητές
Σύμφωνα με έρευνα του Παν/μίου Washington για τη χρήση της Wikipedia από τους φοιτητές, το 30% τη συμβουλεύεται συστηματικά για τις εργασίες του, το 22% συχνά και το 23% περιστασιακά. Μόνο το 12% των ερωτηθέντων
( δείγμα 2.300 φοιτητές) δεν γνωρίζει ή δεν χρησιμοποιεί ποτέ την εγκυκλοπαίδεια.
Το 70% των φοιτητών συμβουλεύεται τη Wikipedia στα πρώτα στάδια της έρευνάς του για να πάρει τις πρώτες πληροφορίες ή να καταλάβει πιο γρήγορα μια έννοια ή να βρει βιβλιογραφία. Στη συνέχεια στρέφεται σε άλλες πηγές, όπως βιβλία, βάσεις δεδομένων, κλπ.
Οι φοιτητές της αρχιτεκτονικής και οι μελλοντικοί μηχανικοί τη χρησιμοποιούν σε ποσοστό 75%. Aντίθετα αυτοί που κάνουν σύντομες σπουδές ή πηγαίνουν συχνά στις βιβλιοθήκες τη συμβουλεύονται λιγότερο. Οι φοιτητές των κοινωνικών επιστημών και της λογοτεχνίας τη χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο απ'ό,τι οι φοιτητές της φυσικής ή των μαθηματικών.
http://www.lemonde.fr/technologies/article/2010/03/17/comment-les-etudiants-utilisent-ils-wikipedia_1320623_651865.html
( δείγμα 2.300 φοιτητές) δεν γνωρίζει ή δεν χρησιμοποιεί ποτέ την εγκυκλοπαίδεια.
Το 70% των φοιτητών συμβουλεύεται τη Wikipedia στα πρώτα στάδια της έρευνάς του για να πάρει τις πρώτες πληροφορίες ή να καταλάβει πιο γρήγορα μια έννοια ή να βρει βιβλιογραφία. Στη συνέχεια στρέφεται σε άλλες πηγές, όπως βιβλία, βάσεις δεδομένων, κλπ.
Οι φοιτητές της αρχιτεκτονικής και οι μελλοντικοί μηχανικοί τη χρησιμοποιούν σε ποσοστό 75%. Aντίθετα αυτοί που κάνουν σύντομες σπουδές ή πηγαίνουν συχνά στις βιβλιοθήκες τη συμβουλεύονται λιγότερο. Οι φοιτητές των κοινωνικών επιστημών και της λογοτεχνίας τη χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο απ'ό,τι οι φοιτητές της φυσικής ή των μαθηματικών.
http://www.lemonde.fr/technologies/article/2010/03/17/comment-les-etudiants-utilisent-ils-wikipedia_1320623_651865.html
Ετικέτες
Τεχνολογίες
Σάββατο 20 Μαρτίου 2010
Μαρτυρίες γάλλων εκπαιδευτικών για τη χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές
Παρά τη γενική εντύπωση ότι οι μαθητές στη Γαλλία είναι αρκετά εξοικειωμένοι με το διαδίκτυο, καθηγητές επισημαίνουν την προβληματική χρήση του από τους μαθητές. Μερικά από τα προβλήματα αφορούν : τη δυσκολία να επιλέξουν τις λέξεις -κλειδιά και τις κατάλληλες ιστοσελίδες, να συγκρίνουν τις πηγές τους, να αποφύγουν την αντιγραφή-επικόλληση....
Οι καθηγητές λοιπόν προτείνουν οι μαθητές :
-να διασταυρώνουν τις πηγές τους
-να εξετάζουν την επικαιροποίηση της Wikipedia
-να πληροφορούνται για την ταυτότητα των συντακτών των άρθρων
-να μεταφέρουν με δικά τους λόγια τις πληροφορίες που συλλέγουν
-να σχολιάζουν αυτά που διαβάζουν
-να προσεγγίζουν κριτικά τις πληροφορίες
-να αναφέρουν τη δικτυογραφία
Ετικέτες
Τεχνολογίες
Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010
Τρίτη 16 Μαρτίου 2010
Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών στη Γαλλία
H κατάργηση 16.000 οργανικών θέσεων μέχρι το 2010 και 50.000 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια καθώς και η μεταρρύθμιση για την εκπαίδευσή τους κινητοποιεί εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Γαλλία.
12,9% η συμμετοχή στην απεργία, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας και 50%, σύμφωνα με το κυριότερο συνδικαλιστικό όργανο της δευτεροβάθμιας.
http://www.lemonde.fr/societe/article/2010/03/12/enseignants-13-a-50-de-grevistes-selon-les-sources_1318081_3224.html
Ετικέτες
Η εκπαίδευση στον κόσμο
Κυριακή 14 Μαρτίου 2010
...με πραγματικό αποδέκτη
Συνήθως ζητάμε από τους μαθητές να διαπραγματευτούν ένα θέμα, εντάσσοντάς το σε συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο. Πρόκειται ουσιαστικά για προσομοίωση πραγματικών περιστάσεων επικοινωνίας. Αυτή τη φορά επεδίωξα να υπερβούν τη σύμβαση αυτή και να επικοινωνήσουν πραγματικά με συνομίληκους τους μέσα από το διαδίκτυο. Εξάλλου το κεφάλαιο 6 της "Νεοελληνικής γλώσσας" "Παρακολουθώ, ενημερώνομαι και ψυχαγωγούμαι από διάφορες πηγές (ΜΜΕ, διαδίκτυο, κλπ.)" προσφερόταν περισσότερο από κάθε άλλο για μια "ζωντανή" επικοινωνία. Την ευκαιρία μας έδωσε η ανοικτή επιστολή μαθητών του Γυμνασίου Διονύσου σε συμμαθητές τους των ακριτικών νησιών. Η ιδέα ενθουσίασε τους μαθητές του τμήματος Β3 του Πειραματικού Γυμνασίου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, που όλοι μαζί -αφού συζητήσαμε σύντομα το θέμα-συνέταξαν τη δική τους επιστολή-σχόλιο.
Παραθέτω, λοιπόν, την ανοικτή επιστολή του τμήματος Γ2 του Γυμνασίου Διονύσου, που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του συναδέλφου Γ.Β.Κωβαίου καθώς επίσης και την επιστολή-σχόλιο των μαθητών του σχολείου μας.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΔΙΟΝΥΣΟΥ «ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ»
Μαθητική Κοινότητα Γ2
ΠΡΟΣ
τους μαθητές των Γυμνασίων Καστελορίζου, Αγαθονησίου, Λειψών, Φούρνων, Αγίου Κηρύκου Ικαρίας
ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ
Αγαπητοί συμμαθητές,
Είμαστε το τμήμα Γ2 του Γυμνασίου Διονύσου «Φώτης Κόντογλου» από την Ανατολική Αττική. Την περασμένη εβδομάδα, είχαμε τη σπάνια ευκαιρία να επισκεφθούμε –στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού– την 114 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην Τανάγρα. Οι περισσότεροι από εμάς βρεθήκαμε για πρώτη φορά σε μια στρατιωτική μονάδα.
Μπορούμε να πούμε πως όλα αυτά που είδαμε ήταν αξιοθαύμαστα και ενδιαφέροντα, καθώς πήραμε πολλές πληροφορίες για την ιστορία της Αεροπορίας, για τη λειτουργία και συντήρηση των αεροσκαφών, για την εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών, για τα καθήκοντα που έχει καθένας σε μια αεροπορική βάση.
Εντυπωσιαστήκαμε, όμως, και συγκινηθήκαμε, όταν οι αξιωματικοί μάς έδειξαν σε ηλεκτρονικό χάρτη τα νησάκια της Ελλάδας, τα οποία είναι κοντά στην Τουρκία και καθημερινά «αντιμετωπίζουν» τα αεροπλάνα της, οπότε πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα όλες τις ώρες της ημέρας. Μας εξήγησαν πού και πώς γίνονται οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις. Μέχρι, μάλιστα, τη στιγμή της αναχώρησής μας παρακολουθήσαμε από κοντά 4 μαχητικά αεροσκάφη να απογειώνονται, προκειμένου να αναχαιτίσουν μια ακόμη παραβίαση του εναέριου χώρου μας από τουρκικά αεροπλάνα. Την επομένη μάθαμε ότι τη συγκεκριμένη μέρα είχαν σημειωθεί 5 τέτοιες παραβιάσεις στο Αιγαίο…
Οφείλουμε να παραδεχτούμε, φίλοι μας, ότι μέχρι προχθές –από την ασφάλεια εμείς της πρωτεύουσας– δε γνωρίζαμε, δυστυχώς, και πολλά για την κατάσταση που εσείς βιώνετε καθημερινά, ενώ συνήθως ασχολούμαστε με άλλα ζητήματα, ασήμαντα μπροστά σε αυτά που απασχολούν εσάς. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πριν από την επίσκεψή μας αυτή ότι υπάρχουν τόσοι «ακρίτες», οι οποίοι υπομένουν τον αεροπορικό «πόλεμο» πάνω από τα κεφάλια τους και τις σκεπές τους! Αλλά, όσο μεγάλες κι αν φαίνονται οι σκιές των τούρκικων αεροπλάνων, μην πτοείσθε! Όλα αυτά από τη μεριά σας αποδεικνύουν αστείρευτο θάρρος, θέληση και υπομονή, που τα εκτιμάμε απίστευτα και τα θαυμάζουμε! Είστε πιο δυνατοί από όσο νομίζετε και από όσο, βέβαια, νομίζαμε εμείς. Βλέποντας το θάρρος σας, νιώθουμε κι εμείς πιο περήφανοι που είμαστε Έλληνες! Και όλη η Ελλάδα είναι μαζί σας! Επίσης, να ξέρετε ότι, όσο υπάρχουν τόσο γενναίοι πιλότοι της Αεροπορίας μας, όπως τους γνωρίσαμε εμείς από κοντά, είμαστε όλοι ασφαλείς!Ήταν, πραγματικά, η καλύτερη και διδακτικότερη εκδρομή μας και να είστε σίγουροι πως αυτή η εμπειρία θα μας μείνει αξέχαστη, μια και αυτά είναι τωρινά γεγονότα, είναι η «ζωντανή» Ιστορία –πέρα από εκείνη του βιβλίου μας– που όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε. Θα αγωνιούμε, λοιπόν, πιο ουσιαστικά από εδώ και μπρος για την Ελλάδα και, προπάντων, για τα νησιά σας, όσο μικρά και αν είναι. Τώρα να ξέρετε πως μπορεί το σώμα μας να είναι εδώ, αλλά το μυαλό μας θα είναι και σ’ εσάς, που μέρα-νύχτα προστατεύετε τα εδάφη και τις θάλασσές μας! Θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας, ώστε να σας στηρίζουμε ενεργά, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.
Γι’ αυτό, αγαπητοί συμμαθητές, σκεφθήκαμε με το φιλόλογό μας, που μας συνόδευε στην Τανάγρα, να σας στείλουμε το Μήνυμα αυτό Ειρήνης αλλά και Εγρήγορσης, του οποίου συντάξαμε από μία-δύο προτάσεις ο καθένας και η καθεμιά μας. Αντιλαμβάνεστε ότι από κοινού, κι εσείς κι εμείς, υπηρετούμε την πατρίδα μας προωθώντας την ειρήνη, αφού όλοι απεχθανόμαστε προφανώς τη βία, αλλά γνωρίζοντας παράλληλα τους κινδύνους και όντας σε ετοιμότητα να τους αντιμετωπίσουμε. Και θα θέλαμε να νιώθετε ότι στο σχολείο μας έχετε αληθινούς φίλους. Θα ήταν, μάλιστα, ευχαρίστησή μας να έχουμε μια συχνή επικοινωνία και –γιατί όχι;– στο μέλλον μια εκπαιδευτική εκδρομή.
«Αδέρφια» μας του Αιγαίου, δεν είστε μόνοι!
Με την αγάπη μας για τους καθηγητές και τις οικογένειές σας
Νίκος, Χρυσάνθη, Ηρώ, Μάρα, Ευγενία, Αιμιλία, Γιώργος, Σταύρος, Μιχαέλα, Κωνσταντίνα, Χριστίνα, Βίκτορας, Σπύρος, Δανάη, Διονύσης, Γιάννης, Στέλιος, Γιάννης, Αργυρώ,
Μαρία, Εύα, Δημήτρης, Γιώργος, Γιάννης, Φαίη, Παναγιώτα, Βαγγέλης
και ο φιλόλογος
Γιάννης Β. Κωβαίος
Iωάννινα, 10-3-2010
Παραθέτω, λοιπόν, την ανοικτή επιστολή του τμήματος Γ2 του Γυμνασίου Διονύσου, που αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του συναδέλφου Γ.Β.Κωβαίου καθώς επίσης και την επιστολή-σχόλιο των μαθητών του σχολείου μας.
Μαθητική Κοινότητα Γ2
ΠΡΟΣ
τους μαθητές των Γυμνασίων Καστελορίζου, Αγαθονησίου, Λειψών, Φούρνων, Αγίου Κηρύκου Ικαρίας
ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ
Αγαπητοί συμμαθητές,
Είμαστε το τμήμα Γ2 του Γυμνασίου Διονύσου «Φώτης Κόντογλου» από την Ανατολική Αττική. Την περασμένη εβδομάδα, είχαμε τη σπάνια ευκαιρία να επισκεφθούμε –στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού– την 114 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην Τανάγρα. Οι περισσότεροι από εμάς βρεθήκαμε για πρώτη φορά σε μια στρατιωτική μονάδα.
Μπορούμε να πούμε πως όλα αυτά που είδαμε ήταν αξιοθαύμαστα και ενδιαφέροντα, καθώς πήραμε πολλές πληροφορίες για την ιστορία της Αεροπορίας, για τη λειτουργία και συντήρηση των αεροσκαφών, για την εκπαίδευση των πιλότων και των τεχνικών, για τα καθήκοντα που έχει καθένας σε μια αεροπορική βάση.
Εντυπωσιαστήκαμε, όμως, και συγκινηθήκαμε, όταν οι αξιωματικοί μάς έδειξαν σε ηλεκτρονικό χάρτη τα νησάκια της Ελλάδας, τα οποία είναι κοντά στην Τουρκία και καθημερινά «αντιμετωπίζουν» τα αεροπλάνα της, οπότε πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα όλες τις ώρες της ημέρας. Μας εξήγησαν πού και πώς γίνονται οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις. Μέχρι, μάλιστα, τη στιγμή της αναχώρησής μας παρακολουθήσαμε από κοντά 4 μαχητικά αεροσκάφη να απογειώνονται, προκειμένου να αναχαιτίσουν μια ακόμη παραβίαση του εναέριου χώρου μας από τουρκικά αεροπλάνα. Την επομένη μάθαμε ότι τη συγκεκριμένη μέρα είχαν σημειωθεί 5 τέτοιες παραβιάσεις στο Αιγαίο…
Οφείλουμε να παραδεχτούμε, φίλοι μας, ότι μέχρι προχθές –από την ασφάλεια εμείς της πρωτεύουσας– δε γνωρίζαμε, δυστυχώς, και πολλά για την κατάσταση που εσείς βιώνετε καθημερινά, ενώ συνήθως ασχολούμαστε με άλλα ζητήματα, ασήμαντα μπροστά σε αυτά που απασχολούν εσάς. Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει πριν από την επίσκεψή μας αυτή ότι υπάρχουν τόσοι «ακρίτες», οι οποίοι υπομένουν τον αεροπορικό «πόλεμο» πάνω από τα κεφάλια τους και τις σκεπές τους! Αλλά, όσο μεγάλες κι αν φαίνονται οι σκιές των τούρκικων αεροπλάνων, μην πτοείσθε! Όλα αυτά από τη μεριά σας αποδεικνύουν αστείρευτο θάρρος, θέληση και υπομονή, που τα εκτιμάμε απίστευτα και τα θαυμάζουμε! Είστε πιο δυνατοί από όσο νομίζετε και από όσο, βέβαια, νομίζαμε εμείς. Βλέποντας το θάρρος σας, νιώθουμε κι εμείς πιο περήφανοι που είμαστε Έλληνες! Και όλη η Ελλάδα είναι μαζί σας! Επίσης, να ξέρετε ότι, όσο υπάρχουν τόσο γενναίοι πιλότοι της Αεροπορίας μας, όπως τους γνωρίσαμε εμείς από κοντά, είμαστε όλοι ασφαλείς!Ήταν, πραγματικά, η καλύτερη και διδακτικότερη εκδρομή μας και να είστε σίγουροι πως αυτή η εμπειρία θα μας μείνει αξέχαστη, μια και αυτά είναι τωρινά γεγονότα, είναι η «ζωντανή» Ιστορία –πέρα από εκείνη του βιβλίου μας– που όλοι οφείλουμε να γνωρίζουμε. Θα αγωνιούμε, λοιπόν, πιο ουσιαστικά από εδώ και μπρος για την Ελλάδα και, προπάντων, για τα νησιά σας, όσο μικρά και αν είναι. Τώρα να ξέρετε πως μπορεί το σώμα μας να είναι εδώ, αλλά το μυαλό μας θα είναι και σ’ εσάς, που μέρα-νύχτα προστατεύετε τα εδάφη και τις θάλασσές μας! Θα κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας, ώστε να σας στηρίζουμε ενεργά, τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.
Γι’ αυτό, αγαπητοί συμμαθητές, σκεφθήκαμε με το φιλόλογό μας, που μας συνόδευε στην Τανάγρα, να σας στείλουμε το Μήνυμα αυτό Ειρήνης αλλά και Εγρήγορσης, του οποίου συντάξαμε από μία-δύο προτάσεις ο καθένας και η καθεμιά μας. Αντιλαμβάνεστε ότι από κοινού, κι εσείς κι εμείς, υπηρετούμε την πατρίδα μας προωθώντας την ειρήνη, αφού όλοι απεχθανόμαστε προφανώς τη βία, αλλά γνωρίζοντας παράλληλα τους κινδύνους και όντας σε ετοιμότητα να τους αντιμετωπίσουμε. Και θα θέλαμε να νιώθετε ότι στο σχολείο μας έχετε αληθινούς φίλους. Θα ήταν, μάλιστα, ευχαρίστησή μας να έχουμε μια συχνή επικοινωνία και –γιατί όχι;– στο μέλλον μια εκπαιδευτική εκδρομή.
«Αδέρφια» μας του Αιγαίου, δεν είστε μόνοι!
Με την αγάπη μας για τους καθηγητές και τις οικογένειές σας
Νίκος, Χρυσάνθη, Ηρώ, Μάρα, Ευγενία, Αιμιλία, Γιώργος, Σταύρος, Μιχαέλα, Κωνσταντίνα, Χριστίνα, Βίκτορας, Σπύρος, Δανάη, Διονύσης, Γιάννης, Στέλιος, Γιάννης, Αργυρώ,
Μαρία, Εύα, Δημήτρης, Γιώργος, Γιάννης, Φαίη, Παναγιώτα, Βαγγέλης
και ο φιλόλογος
Γιάννης Β. Κωβαίος
Iωάννινα, 10-3-2010
Aγαπητοί μας συμμαθητές,
Είμαστε το τμήμα Β3 του Πειραματικού Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων. Με αφορμή το μάθημα της Νεοελληνικής γλώσσας γνωρίσαμε το μήνυμα σας, μήνυμα Ειρήνης και Εγρήγορσης προς τους συμμαθητές μας των ακριτικών νησιών. Θα θέλαμε, λοιπόν, να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και τη συγκίνησή μας για την πρωτοβουλία σας αυτή.
Παρόλο που και εμείς ζούμε σε μια ακριτική περιοχή, η πραγματικότητά μας προσεγγίζει πολύ τη δικιά σας. Έτσι ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί τι, αλήθεια, σημαίνει να ζεις καθημερινά κάτω από την πίεση των πτήσεων των τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών. Εκτός από τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμμαθητές μας στις περιοχές αυτές και τα οποία μόνο από τον Τύπο και την τηλεόραση πληροφορούμαστε –δύσκολη συγκοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα, περιορισμένες δυνατότητες ψυχαγωγίας, μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα σχολεία, υποθέτουμε, έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και άλλα πολλά- συνειδητοποιήσαμε, ελπίζουμε στις πραγματικές του διαστάσεις, το πρόβλημα που λέγεται φόβος, ανασφάλεια, διατάραξη της ψυχικής ηρεμίας. Απεχθανόμαστε κάθε μορφή βίας και θεωρούμε την απειλή –οποιαδήποτε μορφή κι αν έχει –προσβολή της ανθρώπινης ύπαρξης. Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια να τραυματιστεί ο ψυχικός κόσμος αθώων ανθρώπων και κυρίως παιδιών. Είμαστε, όπως και σεις, αλληλέγγυοι προς τα παιδιά, που βιώνουν ανάλογες καταστάσεις, σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας κι αν ζουν.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι σύντομα τέτοια φαινόμενα θα αποτελούν παρελθόν.
Σας ευχαριστούμε για την αφορμή που μας δώσατε.
Μαριάννα, Κώστας, Δήμητρα, Αλεξάνδρα, Άννα, Γεωργία, Χάρης, Ηλιάνα, Χρήστος, Όλγα, Ευθύμης, Λευτέρης, Αλέξανδρος, Παναγιώτης, Μαρία, Δημοσθένης, Σωτηρία, Σοφία, Λευτέρης, Παύλος, Αγάθη.
Ετικέτες
Νεοελληνική Γλώσσα Β'Γυμνασίου
Ο Κ. Αξελός για την τεχνολογία
- Η τεχνολογία είναι ένα θέμα του Χάιντεγκερ, αλλά εσείς τη διαβάζετε στο έργο του Μαρξ. Είναι ένα ζήτημα αλλοτρίωσης μέσω της τεχνολογίας; Τι πολιτικές επιπτώσεις προκύπτουν από τη δική σας κατανόηση της ιδέας της τεχνολογίας;
Απόσπασμα από συνέντευξη του Κώστα Αξελού, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Radical Philosophy» τον Μάρτιο του 2005.
Ελευθεροτυπία, Επτά, 14 Φεβρουαρίου 2010
Ετικέτες
Αναγνώσεις
Σάββατο 13 Μαρτίου 2010
Σκέψεις για την Αθηναϊκή Δημοκρατία.
«Η Αθήνα είναι (...) η απόδειξη πως ο λαός κυβερνά σοφά μόνο αν υπάρχουν οι δύο ακόλουθοι όροι:ο ένας είναι να έχει αρχηγούς΄ ο άλλος είναι να έχει το κράτος στέρεη πανοπλία και θεσμούς ικανούς να συγκρατήσουν τις αυθαίρετες λα̈ικές επιθυμίες. Όμως σ’ έναν Περικλή, γεννημένο για να άρχει, μεγάλον ακόμα και στα λάθη του, ακέραιο, ανεξάρτητο, πόσοι μικροί άνθρωποι αντιστοιχούν, οι οποίοι δε θέλουν την εξουσία παρά μόνο για τις τέρψεις και τα οφέλη που παρέχει, έτοιμοι για όλα, αρκεί να την αποκτήσουν, έτοιμοι για όλα, αρκεί να την κρατήσουν;
…………………………………………………………………………
Οι ενέργειες των πολιτικών έχουν τόσο πιο βαριές επιπτώσεις, όσο εξαφανίζεται ο σεβασμός του νόμου. Πρέπει να θεωρήσουμε ως μια από τις αιτίες του μεγαλείου της Αθήνας τη φροντίδα που έδειξε κατά τη διάρκεια μισού αιώνα να προσέχει με ευσυνειδησία την τήρηση του συμβολαίου που συνέδεε το κράτος με τους πολίτες και τους πολίτες με το κράτος. Η πτώση της αρχίζει από την ημέρα που ο λαός πίστεψε πως ήταν ελεύθερος να ερμηνεύσει, σύμφωνα με το δικό του συμφέρον, αποφάσεις παρμένες συλλογικές από όλους τους παράγοντες της πόλης΄ και από τη στιγμή που ανακάλυψε τα μέσα για να ικανοποιήσει αυτά του τα συμφέροντά. Ο λαός γρήγορα αντιλήφθηκε πως ένα ψήφισμα –που ήταν μια απλή διαδικασία –μπορούσε να καταργήσει τα αποτελέσματα ενός νόμου΄ έμαθε τον τρόπο να υπονομεύει με σιγουριά τα νομοθετικά μέτρα που είχαν επινοηθεί για να σταθεροποιήσουν τη βούλησή του σε ακριβή όρια. Ένα άλλο κακό που συμβαίνει στη δημοκρατία είναι πως σε σύντομο χρονικό διάστημα ανατρέπει τους φραγμούς που η ίδια έχει υψώσει για να προλάβει τις υπερβολές της. Η Αθήνα βρισκόταν σ’ αυτή την κατάσταση από το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα».
(R.Cohen, Αθηνα̈ική Δημοκρατία. Από τη γέννηση ως το θάνατό της, εκδ. «Ειρμός», Αθήνα, 1994, σελ.268-268)
Ο Robert Cohen (1888-1939) ήταν γάλλος ιστορικός, μαθητής και αργότερα συνεργάτης, του G. Glotz.
…………………………………………………………………………
Οι ενέργειες των πολιτικών έχουν τόσο πιο βαριές επιπτώσεις, όσο εξαφανίζεται ο σεβασμός του νόμου. Πρέπει να θεωρήσουμε ως μια από τις αιτίες του μεγαλείου της Αθήνας τη φροντίδα που έδειξε κατά τη διάρκεια μισού αιώνα να προσέχει με ευσυνειδησία την τήρηση του συμβολαίου που συνέδεε το κράτος με τους πολίτες και τους πολίτες με το κράτος. Η πτώση της αρχίζει από την ημέρα που ο λαός πίστεψε πως ήταν ελεύθερος να ερμηνεύσει, σύμφωνα με το δικό του συμφέρον, αποφάσεις παρμένες συλλογικές από όλους τους παράγοντες της πόλης΄ και από τη στιγμή που ανακάλυψε τα μέσα για να ικανοποιήσει αυτά του τα συμφέροντά. Ο λαός γρήγορα αντιλήφθηκε πως ένα ψήφισμα –που ήταν μια απλή διαδικασία –μπορούσε να καταργήσει τα αποτελέσματα ενός νόμου΄ έμαθε τον τρόπο να υπονομεύει με σιγουριά τα νομοθετικά μέτρα που είχαν επινοηθεί για να σταθεροποιήσουν τη βούλησή του σε ακριβή όρια. Ένα άλλο κακό που συμβαίνει στη δημοκρατία είναι πως σε σύντομο χρονικό διάστημα ανατρέπει τους φραγμούς που η ίδια έχει υψώσει για να προλάβει τις υπερβολές της. Η Αθήνα βρισκόταν σ’ αυτή την κατάσταση από το τέλος του 4ου π.Χ. αιώνα».
(R.Cohen, Αθηνα̈ική Δημοκρατία. Από τη γέννηση ως το θάνατό της, εκδ. «Ειρμός», Αθήνα, 1994, σελ.268-268)
Ο Robert Cohen (1888-1939) ήταν γάλλος ιστορικός, μαθητής και αργότερα συνεργάτης, του G. Glotz.
Ετικέτες
Ιστορία Α' Γυμνασίου
Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010
Oι σχολικές επιδόσεις των αμερικανών μαθητών.
Τα αποτελέσματα στα τεστ των μαθηματικών, της κατανόησης κειμένου και των φυσικών επιστημών κατατάσσουν τους δεκαπεντάχρονους αμερικανούς μαθητές σε χαμηλότερη θέση από τους συνομιλήκους τους πολλών άλλων χωρών. Στις πρώτες θέσεις της κατάταξης βρίσκονται η Φιλανδία, η Νότια Κορέα αλλά και η Πολωνία , που σε λιγότερο από μια δεκαετία βελτίωσε κατά πολύ τις επιδόσεις των δεκαπεντάχρονων μαθητών της στις δεξιότητες του γραμματισμού.
http://www.nytimes.com/2010/03/10/education/10educ.html?scp=2&sq=education&st=cse
http://www.nytimes.com/2010/03/10/education/10educ.html?scp=2&sq=education&st=cse
Ετικέτες
Η εκπαίδευση στον κόσμο
Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010
Τρίτη 9 Μαρτίου 2010
Για να μη ξεχνάμε...
Avec ma gueule de métèque, de juif errant, de pâtre grec
Et mes cheveux aux quatre vents
Avec mes yeux tout délavés, qui me donnent l'air de rêver
Moi qui ne rêve
plus souvent
Avec mes mains de maraudeur, de musicien et de rôdeur
Qui ont pillé tant de jardins
Avec ma bouche qui a bu, qui a embrassé et mordu
Sans jamais assouvir sa faim
2
Avec ma gueule de métèque, de juif errant, de pâtre grec
De voleur et de
vagabond
Avec ma peau qui s'est frottée au soleil de tous les étés
Et tout ce qui portait jupon
Avec mon coeur qui a su faire souffrir autant qu'il a souffert
Sans pour cela faire d'histoire
Avec mon âme qui n'a plus la moindre chance de salut
Pour
éviter le purgatoire
3
Avec ma gueule de métèque, de juif errant, de pâtre grec
Et mes cheveux aux quatre vents
Je viendrai ma douce captive, mon âme soeur, ma source vive
Je viendrai boire tes vingt ans
Et je serai prince de sang, rêveur, ou bien ado
lescent
Comme il te plaira de choisir
Et nous ferons de chaque jour, tout une éternité d'amour
Que nous vivrons à en mourir
Et nous ferons de chaque jour, tout une éternité d'amour
Que nous vivrons à en mourir.
Georges Moustaki • Le Meteque • 1969
Νεοελληνική γλώσσα Γ΄Γυμνασίου, Ενότητα 2
Et mes cheveux aux quatre vents
Avec mes yeux tout délavés, qui me donnent l'air de rêver
Moi qui ne rêve
plus souvent
Avec mes mains de maraudeur, de musicien et de rôdeur
Qui ont pillé tant de jardins
Avec ma bouche qui a bu, qui a embrassé et mordu
Sans jamais assouvir sa faim
2
Avec ma gueule de métèque, de juif errant, de pâtre grec
De voleur et de
vagabond
Avec ma peau qui s'est frottée au soleil de tous les étés
Et tout ce qui portait jupon
Avec mon coeur qui a su faire souffrir autant qu'il a souffert
Sans pour cela faire d'histoire
Avec mon âme qui n'a plus la moindre chance de salut
Pour
éviter le purgatoire
3
Avec ma gueule de métèque, de juif errant, de pâtre grec
Et mes cheveux aux quatre vents
Je viendrai ma douce captive, mon âme soeur, ma source vive
Je viendrai boire tes vingt ans
Et je serai prince de sang, rêveur, ou bien ado
lescent
Comme il te plaira de choisir
Et nous ferons de chaque jour, tout une éternité d'amour
Que nous vivrons à en mourir
Et nous ferons de chaque jour, tout une éternité d'amour
Que nous vivrons à en mourir.
Georges Moustaki • Le Meteque • 1969
Νεοελληνική γλώσσα Γ΄Γυμνασίου, Ενότητα 2
Ετικέτες
Νεοελληνική Γλώσσα Γ΄ Γυμνασίου
Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010
Ας αισθανθούμε πιο χαλαρές!

Η γυναίκα του μέλλοντος θα έχει περισσότερες καμπύλες
Σύμφωνα με τον αμερικανό βιολόγο Stephen Stearns, το 2409 οι γυναίκες θα είναι κατα δύο εκατοστά πιο κοντές, θα ζυγίζουν ένα κιλό περισσότερο και θα είναι πιο γόνιμες!
http://bonnenouvelle.blog.lemonde.fr/2010/03/08/la-femme-du-futur-sera-plus-gironde/
Ετικέτες
Αταξινόμητα
Κυριακή 7 Μαρτίου 2010
Σάββατο 6 Μαρτίου 2010
Τρίτη 2 Μαρτίου 2010
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις
(
Atom
)