Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Δεν μπορούμε να ταξιδέψουμε στο χρόνο


To ταξίδι στο χρόνο, αγαπημένο  θέμα των μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας, δεν είναι δυνατό. Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη φυσικών του Πανεπιστημίου της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Hong-Kong.

Eδώ και μια δεκαετία, η θεωρητική δυνατότητα να ξαναζήσουμε το παρελθόν ή να ανακαλύψουμε το μέλλον  ενισχύθηκε από την ανακάλυψη ενός οπτικού φαινομένου που, σε ορισμένες συνθήκες, διαδίδεται πιο γρήγορα και από το φως. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό με τον όρο  "vitesse supraluminique". Για να δικαιώσουν τον Albert Einstein που υποστήριζε ότι "η ταχύτητα του φωτός ρυθμίζει την κυκλοφορία στο Σύμπαν", μ'άλλα λόγια ότι τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει πιο γρήγορα από το φως, οι ερευνητές  της ομάδας του καθηγητή Du Shengwang μελέτησαν τις ιδιότητες των φωτονίων και  κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι αδύνατο ένα φωτόνιο να ταξιδεψει πιο γρήγορα από το φως, οποιοδήποτε και αν είναι το περιβάλλον του. Απέδειξαν ότι η "vitesse supraluminique" δεν είναι παρά ένα οπτικό αποτελέσμα που δημιουργείται από  επιδράσεις της κβαντικής φύσης.




 Πηγή: Le point

2 σχόλια :

  1. Τι κρίμα, έχασα μια ελπίδα!!! Με την ευκαιρία, είσαι ακόμη Γιάννενα; Αν ναι και έχεις χρόνο με το σπίτι πάρε τηλ. να τα πούμε κι από κοντά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς είμαι ακόμα εδώ. Δεν ξεμπερδέψαμε με το σπίτι. Θα επικοινωνήσουμε. Πάντως να ξέρεις ότι αύριο το βράδυ έχει στο Κουκούλι εκδήλωση για τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του Ζαγορίου (από τη Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή