Σάββατο 28 Μαΐου 2011

" To κρεβάτι στο Μεσαίωνα"

Έκθεση με ανέκδοτες φωτογραφίες για τις συνήθειες του ανθρώπου του Μεσαίωνα στο κρεβάτι  στο tour Jean-Sans-Peur  στο Παρίσι μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.

Πατήστε το full screen για να δείτε ολόκληρες τις φωτογραφίες. 

Πηγή:Le monde

3 σχόλια :

  1. Ωραία δουλειά, Βάσω! Η καθημερινή ζωή των λαών πάντα γοητεύει.
    Να ρωτήσω: στη διαφάνεια 7, οι φτωχοί γιατί έριχναν ψείρες στο κρεβάτι και οι πλούσιοι έβαζαν υφάσματα άπλυτα; Για να κρατήσουν μακριά τι; Τυχόν άλλα ζωύφια;
    Καλά, το μίγμα για να απαλλαγούν από αυτά, δεν το συζητάω. :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. O άνθρωπος του Μεσαίωνα δεν έπλενε παρά μόνο τα σημεία του σώματὀς του που ήταν ορατά ( χέρια, πρόσωπο) και μερικώς τα ρούχα του. Βέβαια ο φτωχός ήταν και φαινόταν βρώμικος, γιατί δεν είχε τη δυνατότητα να κάνει συχνά μπάνιο ή να αγοράσει καινούρια ρούχα. Γι'αυτό και στα γαλλικά ο "καθαρός"είναι συνώνυμο του "κομψού", του "περιποιημένου".

    Γενικά όμως ήταν και θέμα ηθικό. Η επίδειξη του σώματος αποτελούσε απρέπεια. Οι γυναίκες μάλιστα έδειχναν στο γιατρό το σημείο στο οποίο πόναγαν σε κούκλες.

    Το 12ο αι. κάνει την εμφάνισή του το ατμόλουτρο λόγω των Σταυροφοριών (γνωριμία με συνήθειες Βυζαντινών).Αλλά μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να πληρώσουν ιδιωτικά μπάνια. Οι φτωχοί και οι χωρικοί χρησιμοποιούσαν τα δημόσια λουτρά ή έκαναν μπάνιο σε λεκάνη ή στο ποτάμι.

    Το 15ο αι. τα μπάνια λιγόστεψαν γιατί οι γιατροί και η Εκκλησία έκριναν ότι είναι πολύ βλαβερά για την υγεία. Η ζέστη και το νερό δημιουργεί, πίστευαν, ρωγμές στο δέρμα απ'όπου εισέρχονται οι αρρώστιες.Για την καταπολέμηση των οσμών χρησιμοποιούσαν -όσοι τα'χανε-αρώματα. Εξού και τα γαλλικά αρώματα...

    Πάντως φαίνεται ότι- όσοι τουλάχιστον μπορούσαν- μεριμνούσαν ιδιαίτερα για την υγιεινή των μικρών βρεφών γι'αυτό και υπάρχουν αρκετές μικρογραφίες με θέμα αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για τις πληροφορίες, Βάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή