Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

H επιλογή των θεμάτων στις εξετάσεις. Η περίπτωση της Γαλλίας

Ο προβληματισμός σχετικά με την επιλογή των θεμάτων την περίοδο των εξετάσεων δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο ελληνικό. Και αλλού, όπως για παράδειγμα στη Γαλλία, διατυπώνονται σχετικές υποθέσεις. Συχνά μάλιστα τα θέματα που θεωρούνται πιθανά αφορούν την επικαιρότητα.

Φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από την άνοδο στην εξουσία του François Mitterrand (10-5-1981). Όλοι αναρωτιούνται λοιπόν: "Θα πέσει ή δεν θα πέσει στις εξετάσεις το θέμα αυτό"; "Να περιλάβουν οι υποψήφιοι στα sos τους θεσμούς της 5ης Δημοκρατίας και το ρόλο των προέδρων";"Τα θέματα επιλέγονται με βάση την επικαιρότητα"; Ο συντάκτης του άρθρου της Le Monde πληροφορεί λοιπόν τους αναγνώστες ότι η επιλογή των θεμάτων γίνεται μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου. Με το δεδομένο αυτό θα πρέπει κανείς να αναζητήσει στις εφημερίδες του τέλους του 2010 τα γεγονότα που απασχόλησαν τον κόσμο. Αν εξετάσει όμως τα θέματα που έπεσαν τα τελευταία χρόνια, θα καταλάβει ότι αυτά κάθε άλλο παρά σχετίζονται με την επικαιρότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η επέτειος της 10ης Μαΐου θα πρέπει να αποκλειστεί. 


Στο βίντεο που ακολουθεί ο Hugo Billard, καθηγητής ιστορίας και γεωγραφίας, εξηγεί πώς να στήσει κανείς το πλάνο του για να απαντήσει στο θέμα "Οι πρόεδροι στη Γαλλία από το 1958". Kαταλήγει μάλιστα λέγοντας ότι, επειδή φέτος στη Γαλλία βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, καλό είναι οι υποψήφιοι να μελετήσουν προσεκτικά το θέμα αυτό. 
Η επικαιρότητα;;;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου