Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

O vαός της Αγίας Θεοδοσίας και η άλωση της Πόλης

" Το μνημείο ( ο ναός της Αγίας Θεοδοσίας) που είναι σήμερα γνωστό στη βιβλιογραφία ως Gül Camii, ένας βυζαντινός ναός που μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί το 16ο αιώνα, βρίσκεται πολύ κοντά στο βυζαντινό θαλάσσιο τείχος της ακτής του Κεράτιου κόλπου, κοντά στη βυζαντινή πύλη που είναι γνωστή ως Aya Kapou και σε απόσταση 500 μέτρων περίπου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στη συνοικία που κατά τη Βυζαντινή περίοδο ονομαζόταν «τα Δεξιοκράτους»......

Σύμφωνα με την παράδοση, ο ναός ονομάστηκε Gül Camii (το τέμενος των ρόδων) όταν μετατράπηκε σε τέμενος,επειδή τη μέρα της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς (29 Μαΐου 1453) ετιμάτο η μνήμη της αγίας και ο ναός ήταν για το λόγο αυτόν καταστόλιστος με ρόδα. Η παράδοση όμως αυτή θεωρείται μάλλον ανακριβής, εφόσον ο βυζαντινός ναός πιθανότατα μετατράπηκε σε τέμενος όχι αμέσως μετά την άλωση, αλλά επί σουλτάνου Σελήμ Β´ (1566-1574), ενώ κατά τις πρώτες δεκαετίες λειτούργησε ως αποθήκη του οθωμανικού στόλου.".


Πηγή:Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού


Χτες βράδυ  ο καθηγητής του Παν/μίου Ιωαννίνων Σ. Δάκαρης, συνδέοντας την εκκλησία με την άλωση της Κωνσταντινούπολης,  διηγείτο στο Αχελώος ΤV  ότι κάθε χρόνο στις 29  Μαΐου οι χριστιανοί της Κωνσταντινούπολης προσέρχονται στο ναό της Αγίας Θεοδοσίας και ανάβουν κεριά, ενώ οι μουσουλμάνοι που βρίσκονται στο χώρο του σημερινού πλέον Gül Camii παρακολουθούν με συγκατάβαση τους χριστιανούς προσκυνητές.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου