Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

H μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή μονή "Μάντζαρη"


Η μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ανήκει στο Δ.Δ Οξυλίθου του δήμου Κύμης. Ονομάστηκε και μονή "Μάντζαρη" από τον πρώτο ιδρυτή της, τον Μάντζαρη. Κατά μία άλλη εκδοχή το όνομα αυτό προέρχεται από τα "μαντζάρια", τα χρήματα δηλαδή που διέθετε μια πλούσια γυναίκα από τη Μ. Ασία που φέρεται να ίδρυσε την μονή. Επειδή όμως η μονή ήταν πολύ πλούσια και ασκούσε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, κάποιοι πιστεύουν ότι πήρε το όνομα αυτό από τα χρήματα ( "μαντζάρια") που προορίζονταν για να ανακουφίσουν τον ανθρώπινο πόνο. 

Δεν γνωρίζουμε με ακρίβεια το έτος ίδρυσής της. Πάντως από πωλητήρια του 16ου αιώνα η μονή φαίνεται να αγόρασε μεγάλη ακίνητη περιουσία  από γειτονικά της  μοναστήρια, πράγμα που μαρτυρά την παλαιότητά της αλλά και την οικονομική της ευρωστία.


Το 1821 συμμετείχε ενεργά στην Επανάσταση με τον ηγούμενό της Παρθένιο και τους μοναχούς της που πολέμησαν κοντά στο στρατηγό Ν.Κριεζιώτη.


Τον 20ο αιώνα (1928-1935) ανοικοδομήθηκε εκ βάθρων από το φωτισμένο μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου Παντελεήμονα Φωστίνη και την ηγουμένη Κασσιανή.




Τα κτίσματα της μονής διατάσσονται σε σχήμα ορθογώνιο. Στις 4 πτέρυγές του υπάρχουν κελιά, ξενώνες, ηγουμενείο, βιβλιοθήκη, γραφεία και βοηθητικοί χώροι.


Το καθολικό της μονής είναι ένας σχετικά μικρός σταυρεπίστεγος μονόκλιτος ναός. 



Οι εικόνες του τέμπλου, της Παναγίας, του Χριστού και του Ιω. Προδρόμου, ανάγονται στον 16ο αιώνα.

Η μονή πανηγυρίζει στις 23 Αυγούστου

Οι δυο ηλικιωμένες μοναχές δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του








































































Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου