Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

"ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ". ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Η ΙΒ'  ΕΦΟΡΕΙΑ  Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων , στο πλαίσιο της έκθεσης  "Πύρρος Βασιλεύς Ηγήτωρ. Η Ήπειρος της Μεσογείου και της Οικουμένης", φιλοξενεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων, την έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής των Γιάννη Διαμάντη και Ελένης Οικονόμου "ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ" .

 Διάρκεια έκθεσης: 1 έως 31 Δεκεμβρίου 2013.ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ on PhotoPeach


Ελένη Οικονόμου ευφυώς μετράει με 2.285 λευκούς κύβους 9Χ9Χ9 εκ. τα έτη που μας χωρίζουν απ'τον θάνατο του Βασιλέως Ηγήτορος Πύρρου. Ἠ μάλλον τον στενό διάδρομο που μας χωρίζει από ένα παρελθόν που μοιάζει απώτατο αλλά δεν είναι. Η σύνθεσή της  πυκνή,  λιτή, μελετημένη μιλάει με μαθηματικές αναφορές και με γεωμετρικά σχήματα αντιμετωπίζοντας τον θάνατο σαν εξίσωση και τη ζωή σαν θεώρημα.

 Ο Γιάννης Διαμάντης, πάλι, που μιλάει για τον χρόνο και την ιστορία του τόπου με όρους ποιητικής, εκκινεί επίσης από τα βασικά. Σχεδιάζει επίμονα τον Ηπειρώτη πατέρα του τη στιγμή που αναπαύεται, σε μια σχέση ύπνου-θανάτου. Η σινική μελάνι και το μολύβι γίνονται αγωγοί που μας οδηγούν στον Αχέροντα, στη Δωδώνη, στο επέκεινα. Τα έργα του παραπέμπουν σε επιτύμβια του σήμερα, σε μικρά έπη της καθημερινότητας, του αγώνα και της αγωνίας των απλών ανθρώπων για επιβίωση."
 (Μάνος Στεφανίδης, 4/11/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου