Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Το πρόσωπο του Henri IV αποκαλύπτεται


Στις 15 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί στη Γαλλία ένα βιβλίο με τίτλο: "Henri IV το αίνιγμα του ακέφαλου βασιλιά". Συγγραφείς του είναι οι Stéphane Gabet και Philippe Charlier.

Μετά τη δολοφονία του από τον Ravaillac στις 14 Μαΐου 1610, ο Henri IV θάφτηκε στη βασιλική Saint-Denis όπως και οι περισσότεροι βασιλιάδες. Στη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης οι βασιλικοί τάφοι βεβηλώθηκαν (12-25 Οκτωβρίου 1793). Στη συνέχεια έριξαν τα οστά σε δύο ομαδικούς τάφους. Στις 18 Ιανουαρίου 1817, ο βασιλιάς Louis XVIII άνοιξε τους ομαδικούς τάφους και το σώμα του Ηenri IV βρέθηκε αποκεφαλισμένο.

Διακόσια χρόνια αργότερα ένας παλαιοπώλης, ο Joseph-Émile Bourdais,αγοράζει σε πλειστηριασμό με το συμβολικό τίμημα των τριών φράγκων τα υπάρχοντα της ζωγράφου Emma Camille Nallet Poussin που είχε πεθάνει δέκα χρόνια πριν.  Ανάμεσα σ'αυτά  ανακαλύπτει ένα κρανίο. Παθιασμένος με τον Henri IV,   προσπαθεί σ'όλη του ζωή να πείσει ότι πρόκειται για το κρανίο του. Kανείς όμως δεν τον πιστεύει. Τη δεκαετία του 1930  λίγο πριν πεθάνει επιχειρεί να πουλήσει το κρανίο στο Λούβρο που όμως αρνείται να το αγοράσει .




 Το 2008  η υπόθεση έρχεται πάλι στην επιφάνεια. Στο πατάρι ενός σπιτιού, ο Stéphane Gabet, ο ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου βλέπει τυλιγμένο σε μια πετσέτα ένα κρανίο. Το δίνει για τις απαραίτητες αναλύσεις χωρίς όμως να είναι δυνατό να αποδειχτεί η ταυτότητά του λόγω της επίδρασης που είχε δεχτεί το γενετικό υλικό που εξετάστηκε από μόλυβδο. Ὀταν όμως σύγκριναν γενετικό υλικό που είχαν πάρει από το εσωτερικό του κρανίου  και το οποίο είχε επηρεαστεί λιγότερο από τον μόλυβδο με το αίμα του Louis XVI που βρισκόταν σε μαντήλι αποδείχτηκε ότι τα δύο δείγματα ανήκουν σε ανθρώπους της ίδιας οικογένειας που  τους χώριζαν επτά γενιές. Tελικά ο Joseph-Émile Bourdais είχε δίκιο!Η αποκατάσταση μάλιστα του προσώπου εντυπωσιάζει γιατί είναι πολύ κοντά στην εικονογραφία του Ηenri IV.

Πηγή:Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου