Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Η εξουσία και τα στολίδια της


"Για να κυβερνά κανείς καλά, πρέπει και να δείχνει καλά" έλεγε ο Μακιαβέλι. Το θέατρο, ο κινηματογράφος και η όπερα παρουσιάζουν συχνά στη σκηνή ενδύματα που δηλώνουν την εξουσία. Βασιλιάδες και βασίλισσες, πάπες και στρατηγοί φορούν βαριά χρυσοκεντημένα υφάσματα, ερμίνες, πολύτιμες πέτρες. Ενώπιον των θεατών η εξουσία πρέπει να επιβάλλεται και να ανιχνεύεται από μακριά.

Εμπνευσμένα από την Ιστορία ή εντελώς φανταστικά, εκατό σαράντα κουστούμια παρουσιάζονται μέχρι τις 20 Μαΐου από το Centre national du costume de scène στo Moulins (Allier)

Λουδοβίκος ΙΔ᾿. Το κοστούμι αυτό δημιουργήθηκε για  τo Balcon του   Jean Genet (1985)
Για τον πρίγκηπα Chouisky στο Boris Godounοv. To κοστούμι αυτό είναι επίτηδες άκαμπτο. Στόχος ήταν να δείξει την ακινησία της εξουσίας στη Ρωσία.

Κοστούμι για τον Οθέλλο. Το χρυσό ήταν χρώμα βασιλικό.

Το στέμμα από στρας  Swarοvski  αποτελεί αντιγραφή του στέμματος της Αικατερίνης της Ρωσίας. Είναι όμως πολύ πιο μεγάλο  για να μπορεί ο θεατής να τo βλέπει από μακριά  και να αντιλαμβάνεται τη δύναμη του προσώπου που το φορά. Στο Dame de pique  του  Τchaikovsi (Opéra de Lyon. 2007-2008)



Ενδύματα ιερωμένων. Το άσπρο ένδυμα φορέθηκε στο  Habemus Papam ( ταινία του Nanni Moretti, 2011). Παρουσιάζεται με  γυρισμένη την πλάτη γιατί αυτός ο θεατρικός πάπας αρνιόταν να παίξει το ρόλο του.

Πηγή:Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου