Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

O Amin Maalouf αθάνατος

Στις 23 Ιουνίου 2011 ο γαλλο-λιβανέζος συγγραφέας Αmin Maalouf εξελέγη μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας στη θέση ( no 29) του Claude-Lévis Strauss.


Σήμερα στη  τελετή εισόδου του στο πνευματικό αυτό ίδρυμα, ο εξηντατριάχρονος συγγραφέας θα φορά την επίσημη στολή των αθανάτων, την "πράσινη στολή"*  και το σπαθί** που θα φέρει τα σύμβολα της διττής του κουλτούρας :τη Μαριάννα και το λιβανέζικο κέδρο. Το σπαθί θα είναι επίσης διακοσμημένο με την αρπαγή της Ευρώπης, ενώ στη λεπίδα του θα  βρίσκονται χαραγμένα  τα ονόματα της συζύγου του και των τριών γιων του καθώς και τα πρώτα λόγια ενός ποιήματος που έγραψε ο πατέρας του.

*H επίσημη στολή των αθανάτων της Γαλλικής Ακαδημίας  έχει σκούρο μπλε ή μαύρο χρώμα και είναι κεντημένη με κλαδιά ελιάς σε πράσινο και χρυσό χρώμα, εξού και η ονομασία "πράσινη στολή".

** Αρχικά  το σπαθί συμβόλιζε  ότι ο αθάνατος ανήκε στον Οίκο του βασιλιά. Aπό την Παλινόρθωση και μετά όλοι ανεξαιρέτως οι αθάνατοι πρέπει να φέρουν σπαθί. Εξαιρούνται οι άνθρωποι της εκκλησίας και οι γυναίκες. Η Jacqueline de Romilly το είχε αντικαταστήσει με μία κεντημένη τσάντα. Η λαβή του σπαθιού φέρει σύμβολα από τη ζωή και το έργο του νέου ακαδημαϊκού


Πηγές:  Le Monde

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου