Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Ο homo neanderthalensis ζωγράφος;

Tα χέρια δημιουργήθηκαν πριν από 37.300 χρόνια
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science  αλλάζει τα δεδομένα στη χρονολόγηση των βραχογραφιών της Δ. Ευρώπης ( Ισπανίας, Γαλλίας, Ιταλίας).

Άγγλοι και Ισπανοί ερευνητές εφάρμοσαν μια νέα μέθοδο χρονολόγησης,  πιο αποτελεσματική από τον άνθρακα -14,   βασισμένη στο ουράνιο. Το ουράνιο επιτρέπει να χρονολογήσουμε μεταλλικά στοιχεία,  ενώ ο άνθρακας -14 περιορίζεται σε οργανική ύλη, όπως το κάρβουνο.Οι καλλιτέχνες όμως των σπηλαίων δεν χρησιμοποιούσαν μόνο κάρβουνο.

Η ομάδα των ερευνητών,  με επικεφαλής τον Alistair Pike, (Πανεπιστήμιο του  Bristol) αφαίρεσε ένα μικρό δείγμα ασβεστίτη από την  επιφάνεια πενήντα βραχογραφιών που βρίσκονται σε έντεκα σπήλαια στην Asturias και Cantabria στη βόρεια Ισπανία. Τα αποτελέσμα τους  εξέπληξαν . Ανακάλυψαν  ότι  στο εσωτερικό του ίδιου σπηλαίου πραγματοποιήθηκαν  έργα σε εποχές πολύ διαφορετικές  (από 41.000 μέχρι 22.000 χρόνια). Η πιο παλιά βραχογραφία (ένας κόκκινος κύκλος στο σπήλαιο El Castillo) χρονολογείται τουλάχιστον στα 40.800 χρόνια. Εκείνη όμως την εποχή ο Ηοmo sapiens δεν είχε φθάσει ακόμα στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Θα μπορούσε λοιπόν να υπάρχει ένα είδος συνέχειας ανάμεσα στα αφηρημένα σχέδια του homo neanderthalensis και τις βραχογραφίες με τα ζώα του Homo sapiens  και όχι μια τομή, όπως συνήθως υποστηρίζεται. "Ακόμα και αν τα αποτελεσμάτα που παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Science δεν αποτελούν απόδειξη ότι οι βραχογραφίες είναι έργο του ανθρώπου του Νεάντερταλ , δείχνουν ωστόσο ότι αυτή η υπόθεση είναι εύλογη" υπογράμμισε ο Francisco d'Errico  του Πανεπιστημίου του Bordeaux.


Πηγή: Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου