Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Οι Μάουρερ, Ρούντχαρ, Μακρυγιάννης συζητούν για την Αντιβασιλεία

Georg Ludwig von Maurer,
Mάουρερ: Το έργο της Αντιβασιλείας είναι πολύ αποτελεσματικό, επειδή, κατάφερε να απαλλάξει τους Έλληνες από πολλά προβλήματα, όπως η ληστεία και η πειρατεία, με αποτέλεσμα την επαναφορά της τάξης και της ασφάλειας στην Ελλάδα.

Μακρυγιάννης: Μα πώς είναι δυνατό να μην σκεφτήκατε τον ταλαιπωρημένο Έλληνα στον οποίο επιβάλατε  όλους αυτούς τους σκληρούς νόμους, αγνοώντας τους αγώνες  του για τη λευτεριά, τις θυσίες, τις κακουχίες, τη φτώχεια; Αγώνες που βρίσκονται  και πάλι σε κίνδυνο, αφού εσείς πήρατε με το "έτσι θέλω" την εξουσία και μας κυβερνάτε σαν να είμαστε "ζώα" και όχι άνθρωποι.

Μάουρερ: Εμείς, απλώς,  ζητήσαμε λίγη εμπιστοσύνη την οποία και σας ξεπληρώσαμε οργανώνοντας το κράτος.


Ignaz von Rudhart
Ρούντχαρτ:  Για ποια εμπιστοσύνη κάνετε λόγο, κύριε Μάουρερ; Πότε ζητήσατε τη γνώμη του Ελληνικού λαού; Πώς μπορεί να σας δείξει εμπιστοσύνη; Εσείς αντιγράψατε το σύστημα  διακυβέρνησης  της χώρας σας και αγνοήσατε την κατάσταση που επικρατούσε σε αυτή τη φτωχή και εξαντλημένη περιοχή της Ευρώπης.

Μακρυγιάννης: Γιατί δε χρησιμοποιήσατε, αγαπητέ κ. Μάουρερ, έμπειρους  Έλληνες στρατιωτικούς και πολιτικούς στη διοίκηση της χώρας; Τόσοι αιματηροί αγώνες και τόσα χρόνια υπομονής και δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να ελευθερωθούμε, δεν έχουμε καταφέρει να τη διοικήσουμε μόνοι μας, γιατί εσείς αρπάξατε την πατρίδα μας, ενδιαφερόμενοι μόνο για το δικό σας όφελος και το όφελος της πατρίδας σας".

Κωνσταντίνος ( Γ3) 



Μάουρερ: Μόλις αποβιβαστήκαμε στη χώρα σας το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό ήταν να μας δείξει εμπιστοσύνη...

Μακρυγιάννης: Μόλις αποβιβαστήκατε στη χώρα μας  πρώτα  ζητήσατε να σας δείξουμε εμπιστοσύνη και μετά δημοσιεύσατε νόμους που εξαθλίωσαν τον τόπο μας!
Μάουρερ: Κάνεις λάθος! Οι νόμοι έχουν προσωρινό χαρακτήρα. Σκοπός μας είναι η ηρεμία του τόπου...
Ρούντχαρ: Για να πούμε και του στραβού το δίκιο,αγαπητέ κ. Μάουρερ,  θεσπίσατε ρυθμίσεις με βάση τις δικές σας αντιλήψεις και το δικό σας διοικητικό σύστημα, που δεν  ταιριάζει σε μια φτωχή και εξαντλημένη χώρα.

Ιω. Μακρυγιάννης
 Μάουρερ: Ναί, πρέπει να παραδεχτείτε όμως ότι  έτσι λύθηκαν ένα σωρό προβλήματα, αποκαταστάθηκε η τάξη και η ασφάλεια, σταμάτησαν οι ληστείες και οι πειρατείες, και ο λαός αισθάνθηκε ασφαλής και αναπτύχθηκε η γεωργία, το εμπόριο και...

Μακρυγιάννης: Παρ' όλα αυτά, υποφέραμε πολλά από σας. Μας γλύτωσε όμως ο Θεός από το στόμα του λύκου. Ανθρωποφάγοι, με το "έτσι θέλω" μας κυβερνήσατε και πήγαν  χαμένες τόσες θυσίες  που κάναμε και τόσο αίμα που χύσαμε!

Ρούντχαρτ: Το λάθος σας, κ. Μάουρερ, είναι που δεν επιχειρήσατε να θεμελειώσετε το κράτος στις ήδη υπάρχουσες κοινότητες. Δεν θέλω να κατηγορήσω την Αντιβασιλεία αλλά ο Μακρυγιάννης έχει απόλυτο δίκιο.

Kωνσταντίνα (Γ3)


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου