Στο πλαίσιο της δράσης «Ιστορικά Τοπόσημα των τριών Γιαννιώτικων Κοινοτήτων» οι μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ4 του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Νοτιοανατολική ακρόπολη του Κάστρου των Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ), την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021. Αφού ξεναγήθηκαν στον χώρο από τους καθηγητές Κ. Βακατσά και Β. Ραμπαούνη, επισκέφτηκαν την έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21: ΗΠΕΙΡΟΣ» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Η έκθεση αυτή αποτελεί τμήμα μιας σειράς δράσεων που οργανώνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Στην έκθεση ξενάγησε τους μαθητές η διευθύντρια του Μουσείου, παρουσιάζοντας τα εκθέματα και το πλούσιο αρχειακό υλικό που φωτίζουν την Προεπαναστατική Περίοδο και τον ρόλο των Ιωαννίνων στην ιδεολογική προετοιμασία του Αγώνα, την αυταρχική διοίκηση του Αλή Πασά, την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, την έκρηξη της Επανάστασης, τις εμφύλιες συγκρούσεις και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους με πρώτο κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια.
Στο ισόγειο του Μουσείου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του επιμελητή και σχεδιαστή μουσειακών εκθέσεων Σταμάτη Ζάννα, οποίος, με ένα παραδοσιακό μέσο έκφρασης, το κέντημα, δημιούργησε έργα εμπνευσμένα από έγχρωμες λιθογραφίες του Γάλλου ζωγράφου Louis Dupré που επισκέφτηκε την Ελλάδα λίγο πριν από την Επανάσταση μαζί με τρεις ΄Αγγλους περιηγητές. Οι τελευταίοι ανέλαβαν να καλύψουν τα έξοδα του ταξιδιού και κείνος τους παρέδωσε εικόνες τοπίων και σημαντικών μορφών της χώρας.
Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στην επίσκεψη / ξενάγηση στο Μουσείο και εντυπωσιάστηκαν από το έργο του Έλληνα επιμελητή.
Συνόδευσαν οι καθηγητές Χρ. Πούλιος, Β.Ραμπαούνη, Ει. Αμοργιανιώτη, Β.Βακατσάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου