Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2018

ΜΥΡΤΙΩΤΙΣΣΑ (1885 -1968)

Η Μυρτιώτισσα (λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Θεώνης Δρακοπούλου) γεννήθηκε στο προάστιο της Κωνσταντινούπολης
Μπεμπέκι. Ο πατέρας της ήταν διπλωμάτης και έξι χρόνια μετά τη γέννηση της Θεώνης διορίστηκε γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην τουρκοκρατούμενη τότε Κρήτη, όπου μετακόμισε μαζί με την οικογένειά του. Μετά από παραμονή δυο χρόνων στο νησί εγκαταστάθηκαν οριστικά στην Αθήνα, όπου η Θεώνη φοίτησε στη Σχολή Χιλλ της Πλάκας. 

Από μαθητική ηλικία είχε κλίση προς την ποίηση και το θέατρο. Πήρε μέρος σε ερασιτεχνικές παραστάσεις αρχαίου δράματος και συνεργάστηκε με τη Νέα Σκηνή του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου. Μετά από σύντομη διακοπή της ενασχόλησής της με το θέατρο, λόγω αντίδρασης της οικογένειάς της, συνέχισε τις δραματικές σπουδές της στο Παρίσι (Κρατική Δραματική Σχολή), όπου εγκαταστάθηκε μετά το γάμο της με το Σπύρο Παππά, με τον οποίο απέκτησε ένα γιο το Γιώργο, ο οποίος σταδιοδρόμησε στο ελληνικό θέατρο. Στην Ελλάδα επέστρεψε μετά από μερικά χρόνια μετά το τέλος του βραχύβιου γάμου της και εργάστηκε ως καθηγήτρια απαγγελίας στο Ωδείο Αθηνών. 

Καθοριστική για την ποιητική της έκφραση στάθηκε η γνωριμία και ο έρωτάς της με τον ποιητή Λορέντζο Μαβίλη. Μετά τον
δραματικό θάνατο του τελευταίου στη μάχη του Δρίσκου το 1912 η Μυρτιώτισσα στράφηκε στην παλιά της αγάπη για να εκφράσει τον πόνο της. Το 1919 κυκλοφόρησε η πρώτη της ποιητική συλλογή με τίτλο Τραγούδια. Σημαντική για τη ζωή της στάθηκε επίσης η βαθιά φιλία που τη συνέδεε με τον Κωστή Παλαμά, οποίος στάθηκε καθοδηγητής της. 

Τιμήθηκε με κρατικά βραβεία ποίησης (το 1932 για τα Δώρα της αγάπης και το 1939 για τις Κραυγές). Μετά τον πρόωρο χαμό του γιου της εξέδωσε το βιβλίο Ο Γιώργος Παππάς στα παιδικά του χρόνια (1962). Πέθανε στην Αθήνα. Η ποίηση της Μυρτιώτισσας κυριαρχείται από έντονο λυρισμό, ενώ συχνά θέματά της είναι η φύση και το δίπτυχο έρωτας-θάνατος.

Πηγή:Εθνικό Κέντρο Βιβλίου





Μελοποιημένο 
από τον Γιάννη Σπανό ποίημα της Μυρτιώτισσας.

Η ποιήτρια  το έγραψε για τον Ξενόπουλο, που τον ερωτεύτηκε όταν ήταν αύτη 18 χρονών και αυτός 36. Ωστόσο τον ερωτεύτηκε όταν ο συγγραφέας έκανε τον δεύτερο γάμο του και φυσικά δεν μπορούσε να την παντρευτεί. Το γεγονός έκανε τους γονείς της Θεώνης, να την παντρέψουν πιεστικά και άμεσα με έναν ξάδελφο της, τον Σπύρο Παππά.

Οι «Μυστικοί Αρραβώνες» του Γρ. Ξενόπουλου εχει την ωραιότερη ερωτική επιστολογραφία που γράφτηκε ποτέ, γιατί είναι πραγματική κι αληθινή. Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο ίδιος ο Ξενόπουλος και ηρωίδα του έργου η   «Μυρτιώτισσα», μάνα του αξέχαστου ηθοποιού Γιώργου Παππά.( στοιχεία από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Έρωτας τάχα

Έρωτας τάχα ναν΄ αυτό 
που έτσι με κάνει να ποθώ 
τη συντροφιά σου 
που σαν βραδιάζει τριγυρνώ 
τα φωτισμένα για να δω 
παράθυρά σου; 

Έρωτας να ’ναι η σιωπή 
που όταν σε βλέπω μου το κλει
σφιχτά το στόμα 
που, κι όταν μείνω μοναχή 
στέκω βουβή κι εκστατική 
ώρες ακόμα;

Έρωτας να ’ναι ή συμφορά
με κάποιου αγγέλου τα φτερά 
που έχει φορέσει,
κι έρχετ’ ακόμη μια φορά 
με τέτοια δώρα τρυφερά 
να με πλανέσει ;

Μα ό,τι και να ’ναι το ποθώ 
και καλώς νά ’ρθει το κακό 
που είν’ από σένα΄ 
θα γίνει υπέρτατο αγαθό
 στα πόδια σου αν θα σωριαστώ
 τ’ αγαπημένα...

Πηγή: Ποιεῖν.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου