Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Αίγυπτος, το λίκνο της εξημέρωσης της γάτας




Στην Αίγυπτο η γάτα  θεωρείτο η ενσάρκωση της θεάς Bastet, σύμβολο γονιμότητας και μητρότητας.Τα εκατομμύρια μουμιοποιημένων γατών που βρέθηκαν σε τάφους και ιερά δείχνουν ότι το ζώο είχε εξημερωθεί πολύ νωρίς. Αυτό επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της πρώτης ανάλυσης DNA τριών μουμιοποιημένων γατών που χρονολογούνται μεταξύ 600π.Χ και 300 π.Χ .(Journal of Archaeological Science, octobre 2012).


Σύμφωνα με την κυρίαρχη άποψη, η εξημέρωση της γάτας θα πρέπει να συνδέεται με τη γεωργία, που γεννήθηκε στη Μέση Ανατολή πριν από  περίπου 10.000 χρόνια. Το ζώο εξημερώθηκε από τους αγρότες για τις ιδιότητές του κατά των τρωκτικών  που κατέκλυζαν τα χωράφια και τους αχυρώνες. Η υπόθεση αυτή ενισχύεται και από την ανακάλυψη στην Κύπρο - ένα νησί όπου δεν υπάρχουν άγριες ​​γάτες - μιας γάτας που χρονολογείται στα 8700 π.Χ. Η γάτα, όπως εξάλλου και η γεωργία, πρέπει να εισήχθη στο νησί από τη γειτονική ήπειρο.


Δυνητικά, η Αίγυπτος θα μπορούσε επίσης να είναι το κέντρο εξημέρωσης της γάτας, όχι τόσο για την ικανότητά της να καταπολεμά τα τρωκτικά όσο για το ρόλο της στη λατρεία της θεάς  Bastet. Κοντά στο ιερό της, οι ιερείς είχαν εγκαταστήσει  κέντρα αναπαραγωγής του ζώου. "Τα ζώα θυσιάζονταν ως προσφορά - τα σκότωναν με ένα χτύπημα πίσω από το κεφάλι ή τα στραγγάλιζαν - προκειμένου να διαβιβάσουν ένα αίτημα», λέει ο Cécile Callou υπεύθυνη του Μουσείου, το οποίο έχει πραγματοποιήσει ανασκαφές στη Σακκάρα.


Πηγή: Le Figaro

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου