Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Gustave Moreau, H Eλένη της Τροίας

Στη διάρκεια της καριέρας του ο Gustave Moreau (1826-1898) ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το πρόσωπο της Ελένης της Τροίας. Το έργο του "η Ελένη στα τείχη της Τροίας", αριστούργημα του συμβολισμού στη ζωγραφική, πωλείται το 1885 στο συλλέκτη Jules Beer , ενώ το 1913 εξαφανίζεται από την αγορά της τέχνης. Σήμερα είναι γνωστό από μια φωτογραφία. 

Στην έκθεση του Μουσείου Gustave Moreau περιλαμβάνεται μια μοναδική εικονογραφία του αιώνιου θηλυκού σε παραλλαγές που προσεγγίζουν την αφαίρεση.  Επίσης για πρώτη φορά παρουσιάζονται  κοσμήματα τα οποία δημιουργήθηκαν με βάση μια ακουαρέλα του Moreau για την Ελένη της Τροίας. Μεταξύ των κοσμημάτων αυτών και ένα διάδημα Lalique , που φόρεσε η ηθοποιός Julia Bartet στην σκηνή της Comédie-Française.  Παράλληλα ηθοποιοί της Comédie Française θα διαβάσουν  κείμενα που γράφτηκαν για την Ελένη της Τροίας και χρησιμοποιήθηκαν από τον Gustave Moreau.
Gustave Moreau, Hélène Glorifiée, huile sur toile, Paris, Musée Gustave Moreau, Cat.217
© RMN / René-Gabriel Ojéda
 




Gustave Moreau, Hélène, huile sur carton, Paris, Musée Gustave Moreau, Cat. 903
© RMN / René-Gabriel Ojéda 

Hélène, étude en rapport avec le tableau du Salon de 1880, plume et encre brune sur papier calque contrecollé, Paris, musée Gustave Moreau, Des. 196 © RMN / René-Gabriel Ojéda
Gustave Moreau, Hélène à la porte Scée, huile sur toile, Paris, Musée Gustave Moreau, Cat. 42
© RMN / René-Gabriel Ojéda  


H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιουνίου 2012

Πηγή:Μusée Gustave Moreau


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου