Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

To Bατικανό αποκαλύπτει τα μυστικά του στο κοινό

Κάτω από την αυλή του Μουσείου του Βατικανού βρίσκεται το κτίριο στο οποίο φυλάσσονται τα αρχεία του παπικού κράτους.  Εδώ υπάρχουν έγγραφα που χρονολογούνται από τον 8ο έως τον 20ο αιώνα.
Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στις 29 Φεβρουαρίου με τον τίτλο "Lux in Arcana", παρουσιάζει περγαμηνές, χειρόγραφα, δερματόδετα παλιά βιβλία, παπικές βούλες. Το πιο εντυπωσιακό κομμάτι αποτελεί περγαμηνή μήκους 60 μέτρων που αναφέρεται στη δίκη των Ναϊτών με 231 καταθέσεις στην Ιερά Εξέταση μεταξύ 1309 και 1311. Οι Ναΐτες συνελήφθησαν στη Γαλλία στις 13 Οκτωβρίου 1307 με εντολή του Philippe Le Bel κατηγορούμενοι ως αιρετικοί αλλά και για σοδομισμό, ανήθικα φιλιά, ειδωλολατρία. Πενήντα τέσσερις από αυτούς καταδικάστηκαν στη πυρά.
 
Μεταξύ των εκθεμάτων περιλαμβάνονται επίσης έγγραφα από τις δίκες του δομηνικανού  Giordano Bruno (1593 -1597),η βούλα του Λέοντα Ι με τον αφορισμό του Μ. Λούθηρου, επιστολές που επιβεβαιώνουν την πρόοδο της επιστήμης αλλά και τις αποτυχίες των επιστημόνων να πείσουν για τις νέες θεωρίες τους.

Υπάρχουν  επίσης σφραγίδες από κόκκινο κερί, ακόμα και χρυσό, όπως αυτή που συνοδεύει την επικύρωση της συμφωνίας  του Ναπολέοντα Βοναπάρτη για τη θρησκευτική ελευθερία στη Γαλλία και η χρυσή σφραγίδα του Κλήμεντος  Z' για την στέψη του Charles Quint, ο οποίος μόλις είχε εκλεγεί αυτοκράτορας της  Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πηγή: Le Monde




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου