Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Γ.Β.Κωβαίου, "Προσοχή...έργα".

Aφού περιπλανήθηκε στους δύσκολους δρόμους του δοκιμίου, του θεάτρου και της ποίησης, ο Γιάννης Β. Κωβαίος δοκιμάζει τη δύναμη της «γραφίδας» του στο απαιτητικό είδος του διηγήματος. Στην πρώτη του αυτή προσπάθεια αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά, τη συγγραφική του δεινότητα, σκηνοθετώντας τρία αυτοτελή διηγήματα, που, όπως λέει και ο ίδιος ο συγγραφέας, «το καθένα «φιλοξενείται» μέσα σε μια παράλληλη αφήγηση».

Aκροβατώντας συνειδητά ανάμεσα σ’ένα παπαδιαμάντειο, μπολιασμένο με επιρροές από την ομηρική ποιητική –« πώς όταν κουνάς έξω από το κλουβί της τίγρης ένα λαχταριστό ζαρκάδι και στο τέλος της το παίρνεις, έτσι βρυχήθηκε…»- και σε ένα σύγχρονο, καθημερινό, τολμηρό κάποτε, λόγο, πλάθει ήρωες που αναζητούν το δικό τους ρόλο σε διαφορετικές εποχές αλλά με τις ίδιες αδυναμίες, πάθη, «εξαρτήσεις». Ο πνευματικός άνθρωπος, ο συγγραφέας και ο καθηγητής πανεπιστημίου, με τη διττή, πνευματική και την επιστημονική του ιδιότητα αλλά και οι «άλλοι» που ζωντανεύουν μέσα στις ένθετες διηγήσεις αποτελούν φορείς νοοτροπιών και αντιλήψεων  τόσο κοινότοπων και καθημερινών, σχεδόν «φυσιολογικών». Συμπεριφορές παράλληλες, προσωπεία  ανάλογα, υποκρισία, αλαζονεία, αυταρχισμός,  κατάχρηση εξουσίας. Με το έμμεσα ειρωνικό  και καταγγελτικό του ύφος, ο Γ. Β. Κωβαίος πετυχαίνει να μεταπλάσει λογοτεχνικά το απόσταγμα των βιωμάτων του από έναν κόσμο που γνωρίζει πολύ καλά.


Στις 13 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 7 μ.μ. θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου του Γ.Β.Κωβαίου  «Προσοχή…έργα!» στο αμφιθέατρο της Σχολής Σταυράκου.

Για την πρόσκληση πατήστε εδώ

1 σχόλιο :

  1. Ιδιαίτερες ευχαριστίες, Βάσω, για την τιμή της προβολής του βιβλίου μου, όχι μάλιστα με μια απλή ανακοίνωση, αλλά με κριτική προσέγγιση. Βέβαια, εσύ εκεί, εγώ και η παρουσίαση εδώ... Θα μου λείψει το γλυκό χαμόγελο την Τετάρτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή