ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΤΟΠΟΣΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΓΙΑΝΝΙΩΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Η δράση «Ιστορικά τοπόσημα των τριών γιαννιώτικων κοινοτήτων» υλοποιήθηκε κατά το σχολικό έτος 2021-2022 και είχε στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν μέσα από την ιστορία κοσμικών και εκκλησιαστικών κτηρίων των τριών γιαννιώτικων κοινοτήτων τον τόπο τους· να αντιληφθούν ότι η σημερινή μορφή της πόλης είναι το αποτύπωμα ενός πλούσιου πολιτισμικού παρελθόντος· να αναγνωρίσουν την πολυμορφία και την ιδιαιτερότητα του τόπου τους· να συσφίξουν τους δεσμούς τους μ’ αυτόν· να αναπτύξουν συλλογική αυτογνωσία και αποδοχή της ιδιαιτερότητας· να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση…


Επίσκεψη στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Περίβλεπτος Ιωαννίνων)

Στις 14-12-2021, στο πλαίσιο της δράσης «Ιστορικά Τοπόσημα των τριών Γιαννιώτικων Κοινοτήτων», οι μαθητές του Α1 και Β3 του σχολείου μας επισκέφτηκαν τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Περίβλεπτος). Ο πατέρας Εφραίμ μίλησε στους μαθητές για την ιστορία του ναού που άρχισε να χτίζεται το 1838 με τη συνδρομή κατοίκων των Ιωαννίνων, αλλά και Γιαννιωτών της διασποράς, όπως του Ν. Ζωσιμά. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του ναού και στην αγιογράφησή του καθώς και στις εργασίες συντήρησής που ανέδειξαν μέχρι τώρα τον αρχικό τοιχογραφικό διάκοσμο που βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα του ναού. Παρουσίασε τις φιλανθρωπικές και εκπαιδευτικές δράσεις που οργανώνει η ενορία Περιβλέπτου και απάντησε σε πολλές και ενδιαφέρουσες ερωτήσεις των μαθητών. 

Ευχαριστούμε τον πατέρα Εφραίμ για την τόσο μεστή ομιλία του καθώς και τους υπευθύνους της Περιβλέπτου που ανταποκρίθηκαν με προθυμία στο αίτημα του σχολείου.

Στην οργάνωση της δράσης συμμετείχαν οι φιλόλογοι Β.Ραμπαούνη, Ειρ. Αμοργιανιώτη, Κ.Βακατσάς.




Διδακτική επίσκεψη στο Ιτς Καλέ και στην περιοδική έκθεση «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21: ΉΠΕΙΡΟΣ» του Μουσείου Αργυροτεχνίας

Στο πλαίσιο της δράσης «Ιστορικά Τοπόσημα των τριών Γιαννιώτικων Κοινοτήτων» οι μαθητές των τμημάτων Γ1 και Γ4 του σχολείου μας επισκέφτηκαν την Νοτιοανατολική ακρόπολη του Κάστρου των Ιωαννίνων (Ιτς Καλέ), την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021. Αφού ξεναγήθηκαν στον χώρο από τους καθηγητές Κ. Βακατσά και Β. Ραμπαούνη, επισκέφτηκαν την έκθεση «ΕΠΑΝΑCΥΣΤΑΣΗ ΄21: ΗΠΕΙΡΟΣ» στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Η έκθεση αυτή αποτελεί τμήμα μιας σειράς δράσεων που οργανώνει το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Στην έκθεση ξενάγησε τους μαθητές η διευθύντρια του Μουσείου, παρουσιάζοντας τα εκθέματα και το πλούσιο αρχειακό υλικό που φωτίζουν την Προεπαναστατική Περίοδο και τον ρόλο των Ιωαννίνων στην ιδεολογική προετοιμασία του Αγώνα, την αυταρχική διοίκηση του Αλή Πασά, την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, την έκρηξη της Επανάστασης, τις εμφύλιες συγκρούσεις και την ίδρυση του Ελληνικού κράτους με πρώτο κυβερνήτη τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Στο ισόγειο του Μουσείου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο του επιμελητή και σχεδιαστή μουσειακών εκθέσεων Σταμάτη Ζάννα, οποίος, με ένα παραδοσιακό μέσο έκφρασης, το κέντημα, δημιούργησε έργα εμπνευσμένα από έγχρωμες λιθογραφίες του Γάλλου ζωγράφου Louis Dupré που επισκέφτηκε την Ελλάδα λίγο πριν από την Επανάσταση μαζί με τρεις ΄Αγγλους περιηγητές. Οι τελευταίοι ανέλαβαν να καλύψουν τα έξοδα του ταξιδιού και κείνος τους παρέδωσε εικόνες τοπίων και σημαντικών μορφών της χώρας.

Οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στην επίσκεψη / ξενάγηση στο Μουσείο και εντυπωσιάστηκαν από το έργο του Έλληνα επιμελητή.

Συνόδευσαν οι καθηγητές Χρ. Πούλιος, Β.Ραμπαούνη, Ει. Αμοργιανιώτη, Β.Βακατσάς.






Επίσκεψη στη Συναγωγή και την Εβραϊκή Συνοικία  των Ιωαννίνων


Στο πλαίσιο της δράσης «Ιστορικά τοπόσημα των τριών Γιαννιώτικων Κοινοτήτων», την Τρίτη 8 Μαρτίου 2022, οι μαθητές των τμημάτων Γ1 και Β3 επισκέφτηκαν τη παλιά Συναγωγή στο Κάστρο των Ιωαννίνων. O υπεύθυνος της Συναγωγής τους μίλησε για την ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας, τον πολιτισμό της, τα ήθη και έθιμά της, τη λειτουργία της Συναγωγής και τη σημασία της για την Κοινότητα. Ακολούθως οι μαθητές του έθεσαν πλήθος ερωτήσεων και εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους για την επίσκεψη αυτή, που δύσκολα θα πραγματοποιούσαν μόνοι τους. Στη συνέχεια περιδιάβηκαν τα στενά, που άλλοτε ζούσαν οι Ρωμανιώτες και παρατήρησαν την αρχιτεκτονική των σπιτιών τους, τα περισσότερα από τα οποία μαρτυρούν το πέρασμα του χρόνου. 

Υπεύθυνοι καθηγητές : Χρ. Πούλιος, Β. Ραμπαούνη, Αμοργιανιώτη Ει., Βακατσάς Κ.

Έργα των μαθητών εμπνευσμένα από την επίσκεψή τους 
στη  Συναγωγή και την Εβραϊκή συνοικία



'Εργα μαθητών εμπνευσμένα από το
 "Σπίτι του Δεσπότη".

Zωγραφική απεικόνιση των όψεων και των κατόψεων του κτιρίου "Οικία του Χουσείν μπέη" ή "Σπίτι του Δεσπότη" σε ομάδες των δύο μαθητών με υλικά της επιλογής τους.

Υπεύθυνος καθηγητής: Αλ. Αναγνώστου




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου