Ιστορίες μετανάστευσης

 Στην υλοποίηση της δράσης "Iστορίες μετανάστευσης" συμμετείχαν μαθητές της Α΄ Β΄ και Γ΄ γυμνασίου του σχολείου μας, οι οποίοι μελέτησαν το φαινόμενο της μετανάστευσης. Πιο συγκεκριμένα, με αφετηρία εμπειρίες τους, επιδιώχτηκε να γίνει σαφής η διάκριση ανάμεσα στη μετανάστευση και την προσφυγιά και να αναδειχτούν οι λόγοι για τους οποίους συνάνθρωποι μας αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους για μια καλύτερη ζωή ή για να γλιτώσουν διώξεις και πολέμους.  Στη φάση αυτή η επίσκεψη σε ιστοσελίδες, όπως αυτή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και η προβολή σύντομων βίντεο με σχετική θεματική, έδωσαν στους μαθητές με εύληπτο τρόπο να αντιληφθούν το φαινόμενο σε όλες του τις διαστάσεις. Σε αυτό συνέβαλε επίσης και η επίσκεψη των μαθητών της Γ΄ γυμνασίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα .

 


 Με βάση ερωτηματολόγιο που τους δόθηκε μελέτησαν έργα καλλιτεχνών που απέδωσαν, τόσο με τη χρήση σύγχρονων υλικών όσο και υλικών που ανήκαν σε ανθρώπους που βίωσαν την εμπειρία της μετανάστευσης παλιότερα, καταστάσεις, συναισθήματα και ματαιώσεις ελπίδων. Ζητήθηκε επίσης από τους μαθητές να αποτυπώσουν με το δικό τους τρόπο τα έργα που, κατά τη γνώμη τους, εκφράζουν καλύτερα το φαινόμενο της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.


  

Οι μικρότεροι μαθητές ανέγνωσαν λογοτεχνικά έργα σχετικά με το θέμα που έχουν μεταφερθεί τον κινηματογράφο (πχ. Οι νύφες του Παντελή Βούλγαρη), ζωγράφισαν εικόνες με μετανάστες που συναντούν στην  πόλη μας, έκαναν κολλάζ με φωτογραφίες μεταναστών που αναζήτησαν σε διάφορες πηγές (περιοδικά, διαδίκτυο, κλπ.) και συζήτησαν, σχολίασαν και προβληματίστηκαν για τη θέση, την καθημερινότητα και τις δυσκολίες των σύγχρονων μεταναστών στη χώρα μας. Επειδή όμως τη μετανάστευση βίωσε και η ελληνική κοινωνία πολλές φορές στο παρελθόν, στέλνοντας μακριά τα δικά της παιδιά, θεωρήθηκε αναγκαίο να αναδειχτεί και το γεγονός αυτό, με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της αλληλεγγύης απέναντι στις εθνοτικές ομάδες που ζουν σήμερα ανάμεσά μας. Για τον λόγο αυτό προβλήθηκε στους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου η ταινία μικρού μήκους «Βανκούβερ» από την «Ψηφιακή Πλατφόρμα Κινηματογραφικών Ταινιών για τα σχολεία» ( cinedu), η οποία και αποτέλεσε αφορμή για συζήτηση με θέμα την μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό και τις συνέπειες που αυτή είχε για τις οικογένειές τους αλλά και για την κοινωνία γενικότερα. 

Το Βανκούβερ





Επίσης ανατέθηκε σε ομάδες  μαθητών να μελετήσουν και να παρουσιάσουν τα χαρακτηριστικά του μεταναστευτικού ρεύματος των Ελλήνων που εκδηλώθηκε στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα («Η μεγάλη μετανάστευση 1880-1924» / «Η Ελληνική διασπορά στην Αμερική» / Η μετανάστευση των Εβραίων των Ιωαννίνων»).





 


Τους ζητήθηκε επίσης να παρουσιάσουν την ταινία μικρού μήκους του JR “Ellis” με τον Robert de Niro, όπως και το βραβευμένο ντοκυμαντέρ «History of Immigration to the United States (1890-1920)» και να δημιουργήσουν με ψηφιακή εφαρμογή συννεφόλεξα με λέξεις-κλειδιά (στα ελληνικά το πρώτο και στα αγγλικά το δεύτερο) για τις ιστορίες που αφηγούνται. Τέλος μια ομάδα παρουσίασε την ταινία του βωβού κινηματογράφου «Charlie Chaplin. The Immigrant (1917)».









 Σχετικά με την αναβίωση του μεταναστευτικού ρεύματος των Ελλήνων προς τις Ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκε στο drive ερωτηματολόγιο με 24 ερωτήσεις που οι μαθητές θα ήθελαν να υποβάλουν σε Έλληνες που αυτή τη στιγμή ζουν ως μετανάστες στο εξωτερικό. Ο σύνδεσμος εστάλη σε συγγενείς και φίλους τους. Απάντησαν 18 άτομα. Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου τα επεξεργάστηκαν και τα παρουσίασαν οι μαθητές εργαζόμενοι σε ομάδες.



Η τελευταία δραστηριότητα αφορούσε τη διερεύνηση του πώς βλέπει σήμερα κάποιος που έχει επιστρέψει στην πατρίδα, τη ζωή που έζησε ως μετανάστης. Για τον λόγο αυτό πέντε μαθητές της Γ΄ τάξης πήραν συνέντευξη από μία Ελληνίδα που βίωσε την εμπειρία της ξενιτιάς και σήμερα ζει στα Γιάννενα. Η συνέντευξη καταγράφηκε σε βίντεο, με το οποίο μάλιστα οι μαθητές αυτοί πήραν μέρος στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων «Ιστορίες για ν’ ακουστούν!»....




Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου