Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Ημιφωνόληκτα:Υγρόληκτα, Σιγμόληκτα


Υγρόληκτα







Σιγμόληκτα






Αρχαία Ελληνική γλώσσα Β'γυμνασίου, Ενότητα 3




Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Νυμφαίο Μίεζας.Σχολή Αριστοτέλους

Στην περιοχή της αρχαίας Μίεζας εντάσσεται  ο αρχαιολογικός χώρος του Νυμφαίου (νομός Ημαθίας), που έχει ταυτιστεί με τη Σχολή του Αριστοτέλους. Εδώ, ο νεαρός Αλέξανδρος μαζί με έναν εκλεκτό κύκλο μαθητών από γόνους ευγενών μακεδονικών οικογενειών μυήθηκε στη φιλοσοφία και στην ποίηση, στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες. Ο Αλέξανδρος παρέμεινε στη Σχολή από το 343/2 μέχρι το 340 π.Χ., οπότε επέστρεψε στην Πέλλα για να ασκήσει καθήκοντα αντιβασιλέα.

Στα κείμενά του ο Πλούταρχος  αναφέρεται  στη σχολή όπου ο δεκατριάχρονος Αλέξανδρος γνώρισε τη φιλοσοφική σκέψη του Αριστοτέλη :"σχολὴν μὲν οὖν αὐτοῖς καὶ διατριβὴν τὸ περὶ Μίεζαν Νυμφαῖον ἀπέδειξεν, ὅπου μέχρι νῦν Ἀριστοτέλους ἕδρας τε λιθίνας καὶ ὑποσκίους περιπάτους δεικνύουσιν" Πλουτάρχου Βίοι Παράλληλοι. Αλέξανδρος,7)


Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

«Από τις πινακίδες της Γραμμικής γραφής στα tablets». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα.


Σήμερα, 8-10-2015, το Α3 του σχολείου μας, με τις καθηγήτριες Α. Μπουκουβάλα και Β. Ραμπαούνη, συμμετείχε σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Από τις πινακίδες της Γραμμικής γραφής στα tablets», που διοργάνωσε η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων. Παρακολούθησε την ιστορία της γραφής και του βιβλίου, από τις πήλινες πινακίδες της Προϊστορίας στις σύγχρονες πινακίδες tablets. Ταξίδεψε στο χρόνο και στους πολιτισμούς, όπου πρωτοχρησιμοποιήθηκαν τα είδη και τα υλικά γραφής και συμπλήρωσε τις γνώσεις του για την γλώσσα των Μυκηναίων και την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Γραφής Β’.






Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015