Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

" Aνάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη"

Marc Chagall (1887- 1985), εβραϊκής καταγωγής Ρώσος  (Λευκορωσία) ζωγράφος. Το 1937 αποκτά τη γαλλική υπηκοότητα και εγκαθίσταται στη Γαλλία.

Το ιδιότυπο έργο του - έντονα χρώματα, "απλοϊκές", όπως τις χαρακτήρισαν, φόρμες - είναι επηρεασμένο από τα πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα του 20ου αι. καθώς και από το δράμα του εβραϊκού λαού που αποτέλεσε, κατά κάποιο τρόπο, και προσωπικό του  δράμα.




Η  έκθεση " Aνάμεσα στον πόλεμο και την ειρήνη"  με έργα του διάσημου ζωγράφου  πραγματοποιείται στο Musée de Luxembourg από τις 21 Φεβρουαρίου έως τις 22 Ιουλίου.

Πηγή: Le Monde

Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Η εξουσία και τα στολίδια της


"Για να κυβερνά κανείς καλά, πρέπει και να δείχνει καλά" έλεγε ο Μακιαβέλι. Το θέατρο, ο κινηματογράφος και η όπερα παρουσιάζουν συχνά στη σκηνή ενδύματα που δηλώνουν την εξουσία. Βασιλιάδες και βασίλισσες, πάπες και στρατηγοί φορούν βαριά χρυσοκεντημένα υφάσματα, ερμίνες, πολύτιμες πέτρες. Ενώπιον των θεατών η εξουσία πρέπει να επιβάλλεται και να ανιχνεύεται από μακριά.

Εμπνευσμένα από την Ιστορία ή εντελώς φανταστικά, εκατό σαράντα κουστούμια παρουσιάζονται μέχρι τις 20 Μαΐου από το Centre national du costume de scène στo Moulins (Allier)

Λουδοβίκος ΙΔ᾿. Το κοστούμι αυτό δημιουργήθηκε για  τo Balcon του   Jean Genet (1985)
Για τον πρίγκηπα Chouisky στο Boris Godounοv. To κοστούμι αυτό είναι επίτηδες άκαμπτο. Στόχος ήταν να δείξει την ακινησία της εξουσίας στη Ρωσία.

Κοστούμι για τον Οθέλλο. Το χρυσό ήταν χρώμα βασιλικό.

Το στέμμα από στρας  Swarοvski  αποτελεί αντιγραφή του στέμματος της Αικατερίνης της Ρωσίας. Είναι όμως πολύ πιο μεγάλο  για να μπορεί ο θεατής να τo βλέπει από μακριά  και να αντιλαμβάνεται τη δύναμη του προσώπου που το φορά. Στο Dame de pique  του  Τchaikovsi (Opéra de Lyon. 2007-2008)



Ενδύματα ιερωμένων. Το άσπρο ένδυμα φορέθηκε στο  Habemus Papam ( ταινία του Nanni Moretti, 2011). Παρουσιάζεται με  γυρισμένη την πλάτη γιατί αυτός ο θεατρικός πάπας αρνιόταν να παίξει το ρόλο του.

Πηγή:Le Figaro

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Πείτε ψέματα στα αγόρια για να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο


Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kent (Ηνωμένο Βασίλειο) μελέτησαν τη διαφορά επιπέδου στο σχολείο ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια. Στόχος των Bonny L. Hartley και  Robbie M. Sutton  ήταν να σταθμίσουν την επίδραση σε μαθητές της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των στερεοτύπων για τα σχολικά αποτελέσματα αγοριών και κοριτσιών.

 Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν μετά από τρεις έρευνες σε μαθητές του Δημοτικού ήταν ότι τα αγόρια επηρεάζονται από το στερεότυπο που τα θέλει να είναι λιγότερο καλοί μαθητές σε σχέση με τα κορίτσια. Για να βελτιώσουμε λοιπόν τα αποτελέσματά τους , πρέπει, σύμφωνα με τους ερευνητές,  να πολεμήσουμε αυτό το στερεότυπο. Ακόμα και αν η αλήθεια είναι αυτή, πρέπει να τους την αποκρύψουμε για να γίνουν καλύτεροι μαθητές.

 Πηγή: Le Figaro

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

"Ἐπέσανε τα Γιάννενα"





I let it fall, my heart,
And as it fell you rose to claim it
It was dark and I was over
Until you kissed my lips and you saved me

My hands, they're strong
But my knees were far too weak,
To stand in your arms
Without falling to your feet

But there's a side to you
That I never knew, never knew.
All the things you'd say
They were never true, never true,
And the games you play
You would always win, always win.

[Chorus:]
But I set fire to the rain,
Watched it pour as I touched your face,
Well, it burned while I cried
'Cause I heard it screaming out your name, your name!

When I lay with you
I could stay there
Close my eyes
Feel you here forever
You and me together
Nothing is better

'Cause there's a side to you
That I never knew, never knew,
All the things you'd say,
They were never true, never true,
And the games you'd play
You would always win, always win.

[Chorus:]
But I set fire to the rain,
Watched it pour as I touched your face,
Well, it burned while I cried
'Cause I heard it screaming out your name, your name!

I set fire to the rain
And I threw us into the flames
When it fell, something died
'Cause I knew that that was the last time, the last time!

Sometimes I wake up by the door,
That heart you caught must be waiting for you
Even now when we're already over
I can't help myself from looking for you.

[Chorus:]
I set fire to the rain,
Watched it pour as I touched your face,
Well, it burned while I cried
'Cause I heard it screaming out your name, your name

I set fire to the rain,
And I threw us into the flames
When it fell, something died
'Cause I knew that that was the last time, the last time, ohhhh!

Oh noooo
Let it burn, oh
Let it burn
Let it burn

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Το πρόσωπο του Henri IV αποκαλύπτεται


Στις 15 Φεβρουαρίου κυκλοφορεί στη Γαλλία ένα βιβλίο με τίτλο: "Henri IV το αίνιγμα του ακέφαλου βασιλιά". Συγγραφείς του είναι οι Stéphane Gabet και Philippe Charlier.

Μετά τη δολοφονία του από τον Ravaillac στις 14 Μαΐου 1610, ο Henri IV θάφτηκε στη βασιλική Saint-Denis όπως και οι περισσότεροι βασιλιάδες. Στη διάρκεια της γαλλικής επανάστασης οι βασιλικοί τάφοι βεβηλώθηκαν (12-25 Οκτωβρίου 1793). Στη συνέχεια έριξαν τα οστά σε δύο ομαδικούς τάφους. Στις 18 Ιανουαρίου 1817, ο βασιλιάς Louis XVIII άνοιξε τους ομαδικούς τάφους και το σώμα του Ηenri IV βρέθηκε αποκεφαλισμένο.

Διακόσια χρόνια αργότερα ένας παλαιοπώλης, ο Joseph-Émile Bourdais,αγοράζει σε πλειστηριασμό με το συμβολικό τίμημα των τριών φράγκων τα υπάρχοντα της ζωγράφου Emma Camille Nallet Poussin που είχε πεθάνει δέκα χρόνια πριν.  Ανάμεσα σ'αυτά  ανακαλύπτει ένα κρανίο. Παθιασμένος με τον Henri IV,   προσπαθεί σ'όλη του ζωή να πείσει ότι πρόκειται για το κρανίο του. Kανείς όμως δεν τον πιστεύει. Τη δεκαετία του 1930  λίγο πριν πεθάνει επιχειρεί να πουλήσει το κρανίο στο Λούβρο που όμως αρνείται να το αγοράσει .




 Το 2008  η υπόθεση έρχεται πάλι στην επιφάνεια. Στο πατάρι ενός σπιτιού, ο Stéphane Gabet, ο ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου βλέπει τυλιγμένο σε μια πετσέτα ένα κρανίο. Το δίνει για τις απαραίτητες αναλύσεις χωρίς όμως να είναι δυνατό να αποδειχτεί η ταυτότητά του λόγω της επίδρασης που είχε δεχτεί το γενετικό υλικό που εξετάστηκε από μόλυβδο. Ὀταν όμως σύγκριναν γενετικό υλικό που είχαν πάρει από το εσωτερικό του κρανίου  και το οποίο είχε επηρεαστεί λιγότερο από τον μόλυβδο με το αίμα του Louis XVI που βρισκόταν σε μαντήλι αποδείχτηκε ότι τα δύο δείγματα ανήκουν σε ανθρώπους της ίδιας οικογένειας που  τους χώριζαν επτά γενιές. Tελικά ο Joseph-Émile Bourdais είχε δίκιο!Η αποκατάσταση μάλιστα του προσώπου εντυπωσιάζει γιατί είναι πολύ κοντά στην εικονογραφία του Ηenri IV.

Πηγή:Le Figaro

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Βανδαλισμός σε πίνακα του μουσείου Louvre-Lens

Την  περασμένη Πέμπτη μια εικοσιοκτάχρονη γυναίκα , ψυχικά ασταθής, επεχείρησε να γράψει με μαρκαδόρο πάνω στο διάσημο  πίνακα του Eu. Delacroix "Η Ελευθερία οδηγεί τον λαό".  Ο πίνακας  εκτίθεται αυτόν τον καιρό στο νέο μουσείο του Λούβρου στο Lens. H γυναίκα που βρισκόταν σε πλήρη σύγχυση την στιγμή της σύλληψής της, προσπάθησε να συνδέσει  την πράξη της με την 11η Σεπτέμβρη.
Η ζημιά αποκαταστάθηκε και αύριο το μουσείο θα ανοίξει πάλι τις πύλες του για το κοινό.

Πηγή: Libération

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ήτον: ένα σχολείο για την βρετανική ελίτ


Τo Ήτον ιδρύθηκε το 1440 από τον βασιλιά Henry VI και είχε ως αποστολή να προσφέρει την  καλύτερη εκπαίδευση σε 70 φτωχά παιδιά. Σιγά σιγά όμως  τα παιδιά της αριστοκρατίας και αργότερα της αστικής τάξης  πήραν τις θέσεις τους. Σήμερα οι περισσότεροι από τους αποφοίτους του Ήτον θα αποτελέσουν την άρχουσα τάξη στην Βρετανία. Κάποιοι θα αναλάβουν σημαντικές θέσεις στην πολιτική αλλά και στην εκκλησία. Δεκαεννιά πρωθυπουργοί μεταξύ των οποίων και ο σημερινός πρωθυπουργός, David Cameron, ο δήμαρχος του Λονδίνου Boris Johnson -λόγω των σπουδών σ'αυτό το σχολείο γνωρίζει πολύ καλά τα αρχαία ελληνικά -,  ο αρχηγός της αγγλικανής εκκλησίας, αρχιεπίσκοπος του Canterbury, οι πρίγκιπες William και Harry, ιδιοκτήτες εφημερίδων, συγγραφείς, επιχειρηματίες και πολύ άλλοι συγκαταλέγονται στους αποφοίτους του Ήτον. 


Η μέρα στο Ήτον αρχίζει με ένα όρκο στο  παρεκκλήσι του σχολής. Η καθημερινότητα των μαθητών ρυθμίζεται από ένα σύνολο τελετουργιών και παραδόσεων που τηρούνται αυστηρά και που καμιά φορά δεν έχουν και νόημα. Το Ήτον είναι ένα από τα τέσσερα τελευταία βρετανικά σχολεία που αρνούνται τη συνύπαρξη κοριτσιών και αγοριών.Οι μαθητές μιλάνε τη δική τους "γλώσσα" που οι μη μυημένοι αδυνατούν να καταλάβουν. Ασχολούνται με σπορ που δεν υπάρχουν παρά μόνο εκεί, όπως το field game, κάτι ανάμεσα στο ποδόσφαιρο και το ράγκμπι. Οι στολές τους με τα απαραίτητα διακριτικά για να δηλώνεται η θέση του καθενός μέσα στη σχολή, φοριούνται και από τους καθηγητές - δασκάλους και παραπέμπουν σε κάτι το παλιό και το αμετάβλητο. Είναι δεμένοι με ένα μασονικού τύπου όρκου που τους εγγυάται την επιτυχία στην επαγγελματική τους και κοινωνική ζωή. Για να φοιτήσει κάποιος στο Ήτον πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 40.000 ευρώ το χρόνο.




Πηγή:Le Figaro